България разчита на подкрепата на Финландия за прекратяване на Механизма

...
България разчита на подкрепата на Финландия за прекратяване на Механизма
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: България разчита на подкрепата на Финландия за прекратяване на Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК

България разчита на поддръжката на Финландия за преустановяване на Механизма за съдействие и оценка на Европейската комисия. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с ръководителя на Народното събрание на Финландия Паула Рисикко, оповестиха от пресцентъра на Народно събрание. Цвета Караянчева е отпред на българска парламентарна делегация, която е на публично посещаване в Република Финландия.
 karaqncheva-finlandia-predsedatel-sreshtasnimk%d0%b05  karaqncheva-finlandia-predsedatel-sreshtasnimk%d0%b03  karaqncheva-finlandia-predsedatel-sreshtasnimk%d0%b02  karaqncheva-finlandia-predsedatel-sreshtasnimk%d0%b01
Председателят на Народното събрание осведоми финландските си сътрудници, че България извършва прецизно всички рекомендации от отчетите на Европейска комисия. Тя акцентира, че в последния отчет на Комисията е записано, че към този момент отпадат три области за наблюдаване над България – индикаторите за самостоятелност на правосъдната власт, нормативна уредба и битка с проведената престъпност. Предвид регистрирания триумф в отчета за България Цвета Караянчева акцентира, че страната ни разчита Финландия да даде своя глас за прекратяването на Механизма за съдействие и оценка. По време на диалога Цвета Караянчева насочи покана към ръководителя на финланския парламент да посети страната ни дружно със свои сътрудници и изрази подготвеност за организирането на срещи с парламентарните комисии по правни въпроси, по вътрешна сигурност и публичен ред и по бюджет и финанси, на които да бъдат разяснени напъните на България по съответните индикатори от механизма. Председателят на българския парламент подчертава върху признатите закони за киберсигурността, за ограниченията против изпирането на пари, както и измененията в Наказателен кодекс и Наказателно-процесуален кодекс, свързани със правосъдната промяна. Като съответен образец за напъните на България Цвета Караянчева уточни и признатия от българския парламент нов антикорупционен закон, с който беше основан профилиран антикорупционен орган. Тя добави, че органът към този момент работи дейно и това беше регистрирано и от последния отчет на Европейска комисия.

Председателят на Народното събрание означи още, че миграционният напън, корупцията, киберсигурността са измежду главните акценти и в актуализараната тактика за национална сигурност, утвърдена от българския парламент. Цвета Караянчева акцентира позицията на България, че съглашението на Европейски Съюз с Турция дава ефикасни резултати и мигрантският напън върху българо-турската граница, която е и външна граница на Съюза, е съвсем нулев. Това съглашение е значимо за всички европейски страни и по тази причина напъните по него и за ефикасното съдействие с Турция би трябвало да продължат в същата посока, съобщи още тя.

Цвета Караянчева акцентира още, че страната ни от дълго време е изпълнила всички критерии за участие в Шенген. Отдавна пазим външната граница на Европейски Съюз по шенгенските стандарти и е време България да бъде призната в общото пространство, съобщи тя. Председателят на Народното събрание посочи и ефикасното съдействие с представителите на Фронтекс, както и гласуваните от българския парламент законодателни промени, които позволиха на българската войска също да взе участие в защитата на границата.

По време на срещата ръководителят на финландския парламент поздрави българската делегация с сполучливото осъществяване на Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз. В тази връзка Цвета Караянчева изрази вяра, че тематиката за свързаността, сигурността и европейските вероятности пред страните от Западните Балкани може да откри централно място и измежду финландските цели по време на тяхното председателство през втората половина на 2019 година. Тази тематика е от изключителна значимост за сигурността на всички европейски жители и целия Европейски съюз, добави още Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание даде висока оценка на положителните двустранни връзки с Финландия, градивното съдействие в границите на Европейски Съюз и партньорството по линия на НАТО. На срещата беше изразена убеденост, че интензивният разговор ще продължи да се развива и задълбочава в полза на общите цели на двете страни.

Председателят на Народното събрание акцентира, че съдействието сред парламентите е на доста положително равнище и е солидна база за сполучливото развиване на партньорството в сферата двустранните търговско-икономически връзки. Цвета Караянчева показа желанието на България за информиране на финландския бизнес и жители за опциите, които предлага страната ни за вложения в областта на туризма. Двете страни показаха предпочитание и за поощряване на културния и учебен продан за разширение на директните контакти и по-добро познаване на българските обичаи и обща история от финландските жители.

В състава на българската парламентарна делегация са народните представители от Групата за другарство България – Финландия Анелия Клисарова, Петър Петров, Елхан Кълков, както и националният представител Боряна Георгиева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР