България Протест в Шишманци, хората са недоволни от завода Хората

...
България Протест в Шишманци, хората са недоволни от завода Хората
Коментари Харесай

Протест в Шишманци, хората са недоволни от завода

България Протест в Шишманци, хората са недоволни от завода Хората блокираха пътя, а министърът на околната среда и водите направи ревизия  Виолета Русенова 24 август 2019, 14:36 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Протест в Шишманци, хората са недоволни от завода
Протест в Шишманци, хората са недоволни от завода
 9 км опашка на
9 км опашка на " Дунав мост 2 "
 Кола се вряза в заведение, умъртви един
Кола се вряза в заведение, умъртви един
 142 година от Шипченската епопея
142 година от Шипченската епопея
 Откриха нова златна мина у нас
Откриха нова златна мина у нас
 Запорираха над половин милион лв. пенсии
Запорираха над половин милион лв. пенсии
 Пожар гори в коритото на р. Марица
Пожар гори в коритото на р. Марица
 Борисов: Искаме комисар по киберсигурност, защо ти е земеделие
Борисов: Искаме комисар по киберсигурност, защо ти е земеделие

ротест и обсада на пътя към завода за преправка на боклуци в Шишманци. Десетки недоволни поданици от прилежащи обитаеми места се събраха, с цел да стачкуват против депонирането на отпадъци, които горяха преди седмица. При недоволните пристигна и министър Нено Димов.

С бебешки колички и деца на ръце стотици поданици блокираха пътната права, водеща към завода за боклуци. Този път недеволните стопираха и придвижването по отбивката за автомагистрала „ Тракия”.

Напрежението ескалира, откакто единствено дребна част от протестиращите беше позволена в завода дружно с екоминистъра. Хората, които бяха позволени в предприятието, обаче заподозряха прикриване на нередности.

Управителят на завода увери, че след последния пожар в предприятието се взимат всички противопожарни ограничения. Заводът разоплага с нужните цистерни за вода.

"С четири цистерни разполага - двете са по 8 кубика, двете с по 10. Няма по какъв начин да е съзнателно и в допълнение да вкараме земни маси, които да използваме за следващото запръстяване ", сподели шефът на завода за преправка на боклуци в Шишманци Стоян Гидиков.

Местните поданици останаха недоволни от обещанията на министъра и идната седмица излизат още веднъж на митинг.

Над 200 души, събрали се тази заран пред входа на завода край Шишманци, влязоха в предприятието дружно с министъра на околната среда и водите Нено Димов, с цел да се срещнат с индустриалния развой. Очакваше ги работеща апаратура за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше одеве почистен, съобщи БНР.

Протестиращите се оплакаха от непрекъснатата миризма в региона и от честите запалвания, а от управлението на предприятието увериха, че са подхванали всички ограничения против пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и задоволително количество материал за запръстяване.

След като прегледа оборудванията и посети депото за боклуци министър Димов акцентира, че се постанова смяна на комплексното позволение на завода. Преди това ще бъдат избрани наказания за несъблюдение на досегашното, разпоредил е към този момент и инспекция на Регионалната екоинспекция, с цел да се откри по какъв начин е упражнявала надзор.

Започва процедура по преразглеждане на комплексното позволение на Депото за неопасни боклуци и апаратура за биологично разграждане по закрит прийом в Шишманци. Това заяви през днешния ден министърът на околната среда и водите Нено Димов, който посети пловдивското село, с цел да се запознае със обстановката след зародилия пожар в депото и да беседва с жителите от региона.

„ От през вчерашния ден съм се разпоредил да стартира процедура по смяна на комплексното позволение. В момента то разрешава 3 разновидността – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два разновидността ще останат наложителни и едвам след тях ще бъде позволено останалите след преправка фракции да се депонират. Така ще се депонира единствено отпадъкът, който не може да се употребява по никакъв различен метод “, изясни министър Димов откакто обиколи предприятието и се срещна с жителите на обитаемоте места в региона. Според него задачата на завода не е директното депониране, по тази причина ще се направи смяна на целия развой и стадиите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното позволение ще бъде променено по този начин, че да се сведе до най-малко отпадъкът за депониране.

ПРОТЕСТ: Жива верига блокира пътя към завода в Шишманци

Това е първата мярка, която министър Димов показа пред жителите на околните обитаеми места, които желаеха да се срещнат с него и настояха за дейности от страна на Министерство на околната среда и водите по отношение на пожара на депото и утежняване качеството на атмосферния въздух в региона. Съставено е наказателно разпореждане на оператора и ще бъде натрапен акт за определяне на административно нарушаване, като глобата е от 10 000 до 500 000 лева, заяви министърът.

„ Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът – до момента Регионална инспекция за опазване на околната среда правеше един път годишно планови инспекции. Сега наложително ще има втора инспекция – преди летния сезон, и най-малко една – изненадваща “, добави министърът. Той заяви още, че се разисква опцията и локалната власт да има надзор на активността на предприятието.

Пожарът в Шишманци може да блокира трафика по Автомагистрала „ Тракия”

Инспекторатът на Министерство на околната среда и водите ще направи инспекция на работата на районната ревизия по околна среда в Пловдив за осъществения надзор по активността на предприятието. „ Това е цех, който извършва избрани цели по оползотворяване. Остават обаче подозрения дали го прави на 100% според изискванията “, сподели министърът. Според него заводът има потенциал и след смяна на комплексното позволение би трябвало да може да извършва всичките си отговорности. Според него за смяната на комплексното позволение няма да има нужна от огромни нови вложения от страна на завода. Процедурата лишава до 6 месеца. „ От позиция на противопожарната сигурност сме разпоредили да има по-голям ресурс от пръст и по-сериозно запръстяване, тъй като тогава възможностите за пожари са по-малки “, сподели още министър Димов.

“В момента комплексното позволение позволява три разновидността – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едвам след тях ще бъде позволено единствено на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три благоприятни условия ще станат – наложително сепариране, наложително компостиране и едвам тогава остатъкът депониране. От позиция на противопожарната сигурност, това което е в нашите пълномощия ние сме разпоредили към този момент да има доста по-големи ресурси от пръст и да има доста по-сериозно запръстяване. Това е цех, който има избрани функционалности, явно не на 100%, само че има потенциала по това, което видях и след смяната на комплексното би трябвало да може да извършва всичките си отговорности “, съобщи Нено Димов.

​Министърът откри нередности в метода, по който в този момент действа завода. "Няма да лишава разрешителното и ще променим комплексното позволение, тъй че да не се позволява депониране ", сподели още министърът на околната среда и водите Нено Димов.

До две седмици предприятието ще бъде санкционирано. Местните поданици останаха недоволни от обещанията на министъра и идната седмица излизат още веднъж на митинг.

Срещата на министъра с протестиращите продължава в постройката на читалището в село Шишманци. Блокадата на пътя за Белозем беше прекъсната, като поради нея се бяха образували колони от коли и в двете направления. Движението към този момент е нормализирано.

По-рано протестиращите споделиха какво чакат от срещата с министър Димов:

“Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не желаеме да живеем по този метод и, не желаеме пожарите да бъдат ежедневие, както е сега. Не желаеме нито ние, нито нашите деца да живеят в нечистотия и отпадъци “.

“Очакваме в действителност да вземат ограничения този път. Искаме първо заводът да спре да действа, с цел да може да стартира подготовката за същинска работа, тъй като до момента е било безусловно бунище ние желаеме към този момент да стартират машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички нужни условия, с цел да действа вярно един подобен цех “.

Недоволството на хората от няколкото обитаеми места наоколо до завода за боклуци ескалира след пламналия пожар на сметището при започване на предходната седмица и задимяване на региона в продължение на няколко дни.

“Миризмата ме тормози. Всяка година се пали. Това не е цех за преправка на боклуци, това е едно нормално бунище, което даже и като бунище не се експлоатира по правилния метод “, разясниха хората от митинга.

Междувременно в понеделник в общината беше импортирана гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за боклуци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, съпроводено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хиляди и 300 души. В него се приканва за незабавни ограничения от страна на институциите, с цел да няма повече сходни произшествия.

“Този цех, в случай че не може да работи както би трябвало, не би трябвало да работи изобщо “, сподели кметът Гуджеров.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Виолета Русенова Източник:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР