България продължава да работи с всички партньори в областта на

...
България продължава да работи с всички партньори в областта на
Коментари Харесай

Радев в Катовице: Увеличаването на амбицията за намаляване на парниковите не отговаря на нашите национални интереси


България продължава да работи с всички сътрудници в региона на климатичните промени за цялостно използване на Парижкото съглашение, по-нататъшна проверка или увеличение на упоритостта за понижаване на излъчванията на парникови газове обаче не подхожда на нашите национални ползи. Това съобщи президентът Румен Радев пред участниците в Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP24), която се организира в полския град Катовице, съобщи Българска телеграфна агенция.
Ние преглеждаме обществения аспект като фактор от първостепенна значимост за запазването на хиляди работни места, уточни българският държавен глава. Трябва да създаваме и прилагаме механизми, създаващи предвидими правила за използване, стимулиращи конкурентоспособността на промишлеността, акцентира той.

" За нас това значи опазване на работни места във въгледобива и отбрана на нашата конкурентоспособност и на нашата самостоятелност в енергетиката, тъй като въгледобивът ни подсигурява една цялостна самостоятелност от външни снабдители ", посочи президентът.

Румен Радев счита, че България би трябвало да бъде доста по-активна и да употребява всички европейски стратегии и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработка и внедряване на нови екологично чисти форми на сила:

" Но когато приказваме за екологично чиста сила, дано не забравяме, че е доста значимо да имаме сигурна, предсказуема сила. В това отношение Европа също може да ни помогне доста, в случай че не основава спънки както в предишното, по пътя на съветските доставки на газ за България. Не единствено за България, а и за самия Европейски съюз ".

България и Европейският съюз към този момент извършват уговорките си по втория интервал на отговорности по Протокола от Киото. Ние сме на път да преизпълним задачата от понижаване на излъчванията с 20 % за 2020 година спрямо 1990 година, уточни президентът. Той означи, че през 2016 година излъчванията на парникови газове в България са намалели с 49 на 100 спрямо базовата 1988 година и с 4,4 на 100 спрямо миналата 2015 година и добави, че страната ни се управлява от правилото на поредно и цялостно използване на контрактуваното законодателство.

България продължава да работи с всички сътрудници в региона на изменението на климата за цялостното използване на Парижкото съглашение, разяснява Радев и добави, че се ръководим от правилото на поредно и цялостно използване на контрактуваното законодателство. По думите му би трябвало да се приспособяваме към изменящия се климат.

През последните години станахме очевидци на повишен интензитет и периодичност на рискови климатични феномени в световен мащаб, сподели президентът. Той означи, че за справяне с тези резултати, България е създала Национална тактика за акомодация и План за деяние.

Адаптирането към изменението на климата е въпрос на всички браншове в обществото, включващ всички органи на локално, районно и национално ниво, само че също по този начин и частния бранш, организациите на гражданското общество и жителите, съобщи още президентът Румен Радев.

Той заявява, че България е решена да поддържа приемането на разпоредбите за използване на Парижкото съглашение, които са ясни, задоволително подробни, ефикасни и използвани за всички.

Успешният резултат ще изпрати позитивен сигнал за стабилността на Парижкото съглашение и неговите цели, уточни Радев. Според него необятната ангажираност би основала повече благоприятни условия за ниско равнище на излъчвания и стабилно развиване на климата, като се вземе поради положението и бъдещите вероятности на националните енергийни системи.

Очаква се на срещата да бъде подложен въпросът за преустановяване на добива на твърди изкопаеми в Европейски Съюз като мярка за ограничение на световното стопляне. Такъв апел за преустановяване на добива на въглища насочи австрийският президент Александър ван дер Белен.

България има единна позиция, сподели и министърът на екологията Нено Димов и разясни, че тя е в отбрана на българската енергетиката:

" Това, което е контрактувано в Парижкото съглашение, би трябвало да се следва, само че по-високи упоритости към днешна дата България не може да поддържа. Трябва да сме наясно с това, че тези упоритости ще дадат резултат идващите 10 години. Нека да забележим първо какъв е резултатът, преди да приказваме дали тези упоритости би трябвало да се завишат или посоката би трябвало да бъде друга. Що се отнася до това дали не би трябвало да има преструктуриране, това не е развой, който може да стане за една нощ. Това е посока, в която при всички положения ще се развиваме, само че дано да вървим малко по малко, с цел да имаме резистентност ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР