България продължава да настоява координационния център на НАТО за Черно

...
България продължава да настоява координационния център на НАТО за Черно
Коментари Харесай

България настоява центърът на НАТО за Черно море да е във Варна

България продължава да упорства координационния център на НАТО за Черно море да бъде във Варна. Това излиза наяве от във връзка извършената през последните дни среща на министрите на защитата във формат " Букурещка деветка " (Б-9) в румънската столица.

По време на диалозите, българският боен министър Георги Панайотов е оповестил, че при " построяването на новия модел на силите на НАТО следва да бъде регистрирано желанието и готовността на България да семейства районния военноморски съставен елемент на Военноморското командване на НАТО (MARCOM) за района на Черно море ".

Въпросният център бе заложен още преди две години в взаимното изказване след срещата сред американския президент Доналд Тръмп и българския министър председател Бойко Борисов. В него бе категорично записано, че " Съединени американски щати приветстват предлагането на България за основаване на военноморски координационен център във Варна в поддръжка на самодейността на НАТО за приспособено предно наличие ". Според известието ставаше дума за осъществяване на военноморски интервенции за подсилване на груповата сигурност по югоизточния фланг на Алианса.

Веднага по-късно, българските управляващи се надпреварваха да обяснват, че става дума за център, а не за военна база на Черно море, въпреки че явно сходна конструкция би имала по-важно значение. Тогава стана ясно, че България е в мощна конкуренция с Румъния и Турция за построяването й.

Самият Бойко Борисов изживя забавна еволюция по тематиката за въпросния център. " Аз желая в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и обич. Не желая на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и обратно. Такъв напън и толкоз вложения направиха и частният капитал, и България в тези курорти ", изясни той преди 4 години. По това време се говореше за флотилия в Черно море - група военни кораби на натовските страни, ръководени от Турция, в които трябваше да се включат и български, и румънски елементи. Дни наред разнообразни коментатори обясняваха, че това е прелестна концепция и че България към този момент е поела корав ангажимент. В един миг обаче Борисов се ядоса и насмете тогавашния президент Росен Плевнелиев, министрите на защитата и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов. " Чакам Ненчев да си пристигна и Дани Митов да си пристигна, доста ще ми е неприятно да са поемали ангажимент, само че в случай че мои министри са давали напразни очаквания, без да ме осведомят по тази тематика, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя на корабите да водят война те ", отсече тогавашният министър председател. Само 2 години по-късно Борисов се хвалеше, че разискали с Доналд Тръмп построяването на въпросния център, както и че е предложил концепцията за него на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Именно за тази конструкция в този момент излиза наяве, че България продължава да упорства да бъде построена във Варна. Според формалното известие от срещата на военните министри на 9-те страни-членки на НАТО от Източна Европа - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република, е била " изразена бе и обща паника, по отношение на дейностите на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и изключително от скупчването на сили и средства в непосредствена непосредственост до украинската граница ".

Източник:

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР