България приема предложението на Франция за преговорна рамка за ЕС

...
България приема предложението на Франция за преговорна рамка за ЕС
Коментари Харесай

Благодарение на ДПС! Кабинетът може да приеме плана Макрон за Скопие

България приема предлагането на Франция за преговорна рамка за Европейски Съюз на Северна Македония, реши Народното събрание. Дебатът по тематиката се състоя с помощта на Движение за права и свободи, който първа внесе в Народно събрание проекторешение за утвърждение на френското предложение. Лично президентът Еманюел Макрон благодари в четвъртък в Брюксел на водача на Движението Мустафа Карадайъ за това.

Сваленият с избор на съмнение кабинет на Кирил Петков, който се чака да подаде оставка в понеделник, към този момент има мандат от Народно събрание да поддържа френското предложение, което дава зелена светлина на Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. Решението бе взето в пленарна зала след повече от 4 часа диспути. 170 гласа бяха  " за ", срещу - 37, 21 се въздържаха.

Проектът на Движение за права и свободи, макар че бе първи, бе отритнат. Аналогичното предложение на ГЕРБ също не бе подкрепено от ръководещото болшинство. То гласоподава същото концепция, само че импортирана от Демократична България. В нея има 4 условия пред кабинета, преди да утвърди преговорната рамка, измежду които е вписването на българите в конституцията на РСМ на равна основа с другите нации, а освен в преамбюла.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР