България приема да използва краткото име Северна Македония, също както

...
България приема да използва краткото име Северна Македония, също както
Коментари Харесай

Спор за името изчистен от пътната карта по преговорите със Скопие

България приема да употребява късото име Северна Македония, също както дългото име Република Северна Македония. Това е една от постигнатите през днешния ден договорености по време на визитата на премиера Кирил Петков в Скопие.

За да се стигне до нея, Скопие е изпълнило искане от наша страна да изпрати вербална нота до Организация на обединените нации, в която е записано, че „ категорично се удостоверява, че двете имена са еднообразно годни и по тази причина се удостоверява и отсъствието на каквото и да е последица върху териториалната целокупност на България “.

Това беше едно от основните претенции на България още след промяната на името на югозападната ни съседка след референдума през 2018 година С днешната договореност във връзка с наименованията пътната карта за споразумяване на двустранните разногласия, известна като 5 плюс едно, към този момент е 4 плюс едно и  " се веселя да мога умерено да кажа Северна Македония “, заяви Кирил Петков на брифинг след срещата на четири очи с сътрудника си Димитър Ковачевски в Скопие.

За Ковачевски тази договореност е огромна стъпка към новата глава на двустранните връзки и води към по-голямо съдействие сред двете страни, уточни самият той на брифинг след срещата. Премиерът на Северна Македония особено означи, че страната му няма териториални искания към България. 

Правителствата на двете страни ще проведат общо съвещание на 25 януари т.г., което ще бъде част от процеса на задълбочаване на връзките. Двамата министър председатели са обрисували и главните цели пред двете страни с небосвод интервала 2022 - 2029 година Ще бъдат образувани двустранни работни групи за стопанска система, инфраструктура, просвета, евроинтеграция и история, стана ясно след срещата. 

Очаква се до два месеца да проработи и самолетната линия София-Скопие, затворена след 2-годишно безуспешно действие в интервала 2007-2009 година заради липса на пасажери. 

" И двама сме решени скоростта, с която движим този развой, да се резервира. България почита самоопределянето на всички жители в Северна Македония, както и всички езици, разказани по Конституция. Ще продължим в най-уважителен дух да третираме тези въпроси ", уточни българският министър-председател Кирил Петков. 

" С сътрудника Кирил Петков ще използваме нова сила, с цел да подобрим връзките сред двете страни. Започваме интензивно да решаваме откритите въпроси. Трябва да завършваме и контракта за трансгранично съдействие 2022-2029 година ", каза министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски. " Тук постоянно може да смятате, че сте сред положителни другари ", обърна се Ковачевски към българския си сътрудник и напомни, че днешната публична аудиенция на българската делегация съответствува с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от нашата страна.  

" Македонците и българите са доста близки приятелски нации. Затова влизаме в решение на отворените въпроси за построяването на ново бъдеще. Договорихме се България да одобри да употребява името Северна Македония. Ще се завърши и договорът за трансгранично съдействие, с което ще бъде отворен граничният пункт Клепало ", сподели Ковачевски.

" В нашия Договор за добросъседство имаме доста ясна формулировка за езика. България почита и в действителност сме доста горди, че бяхме първата страна, която призна Северна Македония и имаме цялостно почитание към самоопределянето на вашите жители. Добросъседството от тук нататък ще се мери в действителни стъпки. Като цяло мога да ви уверя, че през днешния ден съм огромен оптимист за взаимните ни дейности. Вярвам, че резултатите, които всички вие ще видите, ще идват на седмична база. Надявам се, че това, което всяка една от страните се надява да се случи най-после, ще го имаме като резултат в най-скоро време ", уточни министър председателят Кирил Петков. 

Визитата на Кирил Петков е определяна като опит за възобновяване на разговора сред двете страни, откакто България две години отхвърля да поддържа преговорната рамка на Скопие заради редовно несъблюдение на Договора за добросъседство и другарство от 2017 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР