България последва примера на Унгария, Полша и Словакия и забранява

...
България последва примера на Унгария, Полша и Словакия и забранява
Коментари Харесай

България се опълчва на Брюксел и забранява вноса на зърно от Украйна

България последва образеца на Унгария, Полша и Словакия и не разрешава вноса на аграрни артикули от Украйна, в това число зърно. Това решение взема през днешния ден служебното държавно управление на президента Румен Радев, което е срещу  безапелационното мнение на Европейската комисия, че това е недопустимо, защото комерсиалната политика в Европейския съюз е само в нейните пълномощия.

За решението разгласи служебният министър председател Гълъб Донев по време на днешното регулярно съвещание на кабинета. Предложението идва от земеделския министър Явор Гечев, който заприказва за това още предходната седмица.

Ще приемем решение за краткотрайна възбрана на храни от Украйна, като се изключи артикули, които минават директно през територията на България и имат последна дестинация други страни “, разгласи министър председателят.

Той насочи апел „ Брюксел да чуе и разбере позициите “ на страните членки България, Полша, Унгария и Словакия и да премисли позицията си.
 Неприемливо: Брюксел жигосах възбраните за импорт на зърно от Украйна Неприемливо: Брюксел жигосах възбраните за импорт на зърно от Украйна
Правителството аргументира решението си с обстоятелството, че обилни размери храни са останали в страната и са разстроили съществени производствено-търговски вериги.

Основната причина е, че през последната година, обратно на замисъла за по този начин наречените коридори на солидарността, обилни размери храни останаха в страната и разстроиха съществени производствено-търговски вериги. Ако тази наклонност се резервира и даже се усили, което е изцяло действително след въведените аналогични забрани от други страни, е допустимо да се стигне до извънредно тежки последствия за българския бизнес “, изясни Донев.

Забраната за импорт на стоките идва след оповестения отчет „ Географията на стокообмена на България за 2022 година “ на Борислав Георгиев от Българската стопанска камара, съгласно който предходната година в България са импортирани близо 20 000 тона украинска пшеница, което съставлява 35% от вноса. В същото време обаче това е размер, равняващ се на по-малко от 3% от размера на българските зърнобази и силози.

Припомняме, че в писмо до Европейската комисия предишния месец министър-председателите на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия обявиха, че има „ невиждано нарастване на доставките на артикули, в това число зърнени храни, маслодайни семена, яйца, птиче месо и захар от Украйна “ и желаеха ограничения против това.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР