България попада сред държавите с висок риск за събиране на

...
България попада сред държавите с висок риск за събиране на
Коментари Харесай

Всяка четвърта сделка у нас не се разплаща в срок

България попада измежду страните с висок риск за събиране на вземанията - фирмите у нас се разплащат приблизително за 30 дни след издаване на фактура, като 25% от дължимите заплащания не се покриват в контрактувания период.

Това демонстрира проучване на компанията за обезпечаване на търговски заеми Allianz Trade (преди Euler Hermes). Изследването е класирало България на 17-о място по риск на събиране на вземанията измежду 49 страни в света, които образуват общо  90% от международния Брутният вътрешен продукт и 85% от международната търговия.

Проблемът за България е, че тромавата процедурата по оповестяване на неплатежоспособност не е дейно решение за събиране на вземанията и процесът лишава доста време и спомагателни разноски за бизнеса, посочват от Allianz Trade. Процесът по оповестяване на банкрут у нас продължава към 3 години, а с изключение на това накрая доста постоянно настояванията на кредиторите остават неудовлетворени, особено  фирмите без застраховка на комерсиалните заеми.

Класацията на Allianz Trade групира страните в четири категории според от риска за събираемостта на вземанията. Най-добра е оценката за страните в Западна Европа, като в челната тройка тази година са Швеция, Германия и Финландия. България попада във втората група на страни с “висок риск ” дружно с други страни от Югоизточна Европа - Полша, Румъния, Унгария и Гърция. Като “много висок ” се дефинира рискът в Чехия, Словакия, Турция, както и в Съединени американски щати. На дъното на класацията в зоната на “остра опасност ” са осем страни, измежду които и Китай. Въпреки че Русия не е включена публично в рейтинга, анализаторите предизвестяват, че тя би попаднала също тъкмо в най-тревожната зона.

В отчета специалистите на Allianz Trade вършат и сложна оценка какъв е рискът за бизнеса във всяка от страните, като се регистрира към кои външни пазари е ориентиран предпочитано износът там. Тъй като българските компании търгуват предпочитано с страни от Европейския съюз, където обстановката с разплащанията е една от най-стабилните, това ги слага в относително удобна позиция.

“Тази оценка обаче не може да бъде обсъждана като задоволително утешение и гаранция, изключително във времена на доста мощна динамичност и съществени провокации към международната стопанска система. Затова решаваща може да се окаже ролята на мощния осигурител с добре развита световна мрежа, която обезпечава предпазен достъп до информация и голяма база данни ”, разяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България, към този момент опериращи под комерсиалната марка Allianz Trade.  

Allianz Trade прави оценка общия размер на вземанията под най-сериозен риск в страните в сериозната зона на над 4,2 трилиона щ.д. Тези с “много висок ” риск са 3,5 трилиона щ.д., а тези с “висок ” – 1,9 трилиона щ.д.



 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР