България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната. Няма как

...
България получи одобрение за т.нар. чакалня на еврозоната. Няма как
Коментари Харесай

Задава се краят на българския лев

България получи утвърждение за така наречен чакалня на еврозоната. Няма по какъв начин обаче страната да вкара еврото преди 2022, пишат няколко немскоезични издания. Впрочем, 40% от германците са срещу въвеждането на еврото в България.
Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг " (НЦЦ) показва, че България има намерение да влезе по едно и също време в Механизма на обменните курсове ERM II и в Банковия съюз. ERM II, който е един тип преддверие към еврото, твърдо обвързва с еврото валутата на страната-кандидатка за влизане в еврозоната, като са вероятни отклонения от най-вече +/-15% от курса на еврото. Поне две години претендентът би трябвало без особени разтърсвания да се оправи с тази задача, преди да се премине към въвеждане на еврото. Фактът, че България едностранно е обвързала лв. с еврото, не трансформира с нищо този период, коментира изданието.
Случаят с България се разграничава малко от предходните. Защото през днешния ден претендентите за присъединение към еврозоната би трябвало да са и част от Банковия съюз - наложително изискване преди въвеждането на еврото. При предходни разширявания на еврозоната това не се е налагало, защото тогава Банковият съюз към момента не съществуваше. Членството в него значи, че Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт на Майн и Единният съвет за преструктуриране (ЕСП) в Брюксел ще засилят надзора над банковия бранш в България. НЦЦ показва още, че България може да вкара еврото не по-рано от 2022 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР