България подписа споразумение за Оперативни договорености с Европейската комисия. Това

...
България подписа споразумение за Оперативни договорености с Европейската комисия. Това
Коментари Харесай

До дни МФ изпраща искане за средства по Плана за възстановяване

България подписа съглашение за Оперативни договорености с Европейската комисия. Това е последното належащо съглашение по отношение на Плана за възобновяване и резистентност преди страната ни да подаде публично искане за приемане на средства по механизма, оповестиха от Финансовото министерство.

„ България е страната членка с най-бързо контрактуваните и подписани Оперативни договорености в целия Европейски Съюз. Въпреки че българският проект беше 24-ия признат, България е 15-ата страна с Оперативни договорености с Европейска комисия. Процесът нормално лишава сред 5 и 7 месеца, като е достигал и до 10. Българското държавното управление съумя да завърши процеса за по-малко от 3 месеца след утвърждението на българския проект от Съвета на ЕС”, декларират от МФ.

Оперативното съглашение прецизира в допълнение виновните институции, метода на регулиране за постигането на контрактуваните цели и на практика въпроси към метода на съдействие при наблюдението на осъществяването на Плана. То ще бъде оповестено на уеб страницата на Европейската комисия след приключването на техните вътрешни процедури.

„ Това удостоверява, че няма закъснение в осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. За по-малко от 3 месеца е подписано и утвърдено Финансово съглашение, изпълнени са всички законодателни ограничения по отношение на първото заплащане, построена е осведомителна система и е създадена и призната вътрешна нормативна база за осъществяването на промени и вложения, в това число Система за ръководство и контрол”, пишат от Финансовото ведомство.

Оттам прецизират, че в идващите дни следва изпращането на първото искане за приемане на средства по механизма, които, след двумесечна оценка от страна на Европейска комисия и процедура в Съвета, се чака да дойдат през есента.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР