България отваря към Софийския университет – ИНСАЙТ (INSAIT), обяви на

...
България отваря към Софийския университет – ИНСАЙТ (INSAIT), обяви на
Коментари Харесай

Проф. Мартин Вечев: Да създам център за изкуствен интелект в България, е моя мечта от 20 години

България отваря към Софийския университет – ИНСАЙТ (INSAIT), разгласи на церемонията по откриването създателят на концепцията и основател на института проф. Мартин Вечев. Той е водещ международен академик в региона на компютърните науки и изкуствения разсъдък. Зад плана застават с престижа си два от водещите софтуерни университети в света – швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL. Инвеститори в плана са българското държавно управление със 100 млн. $ (170 млн. лева.), както и водещите софтуерни компании Гугъл, DeepMind и Amazon Web Services. Mediapool разгласява изявление с проф. Мартин Вечев, в което са употребени и въпроси на други медии.

Проф. Вечев, открихте института INSAIT с имитация в жанр Мартин Лутер Кинг: " Имам една фантазия ". Бихте ли разказали за зародиша на концепцията?

Това е моя фантазия отпреди 20 години, само че през тези 20 години в никакъв случай не съм прекъсвал връзката си с България. Когато бях в изследователския център на IBM в Ню Йорк – това е най-големият проучвателен промишлен център в света, сътворих първата стратегия за българи, които желаят да вършат стаж през 2009 година В една от публикациите ми от 2009 година споделям, че желая да направя теоретичен център в България и дружно с сътрудниците ми продължаваме в тази тенденция към този момент доста години. Интересувам се от бъдещето на децата ни, тъй като поради плана и моите деца са в България и учат в нашите математически гимназии. Тоест, по този начин да се каже, имам и персонален интерес всичко това да се случи в България.

Разкажете повече за центъра за изкуствен интелект. Как ще привлечете учените? Колко са? Откъде са?

В INSAIT би трябвало да работят към 300 души, от които 25-30 професори и откриватели и 200-250 докторанти, младши откриватели и постдокторанти. Тук не броим магистрите, които може да са няколко хиляди. Тоест, това е голям план във всички сфери на компютърните науки – изкуствен интелект, машинното самообразование, обработката на натурален език, роботика, осведомителна сигурност, квантовите технологии, компютърни системи и мрежи и доста други. Amazon дават съвсем 4 млн. $ за така наречен официални метери, които могат да потвърждават, че системите са сигурни, математически доказуеми. Всички тези сфери ще бъдат в INSAIT. Това са измежду най-модерните специалности сега и е добре да се каже, че те всички са на едно място, тъй като са взаимосвързани.

Ще работите ли и в областта на софтуерните решения за битката с дезинформацията?

Да, несъмнено. Обработката на натурален език и машинното самообразование са едни от фундаменталните механизми и принадлежности, които се употребяват за битката с дезинформацията.

Има ли 300 души на това високо равнище в България? Откъде ще дойдат преподавателите?

Преподавателската активност ще е единствено една от дейностите на института. Повечето от учените ще дойдат от чужбина – чакаме да дойдат и българи, и чужденци, само че най-вече хора от района. Институтът е отворен и за български учени, които работят в България.

Да не се окаже, че страната дава 170 млн. лева, а в това време в института се образоват чужденци с парите на българския поданик?

Това е доста добър въпрос – по какъв начин да създадем по този начин, че планът да носи изгода за нашите деца, за нашите възпитаници. Тези екосистеми работят по един и същи метод. Те притеглят най-хубавите гении, без значение дали са българи или чужденци, само че както е в швейцарските политехники, това са локални студенти – в тази ситуация български младежи. От докторантите чакаме най-малко половината да са българи, а измежду магистрите евентуално съвсем всички ще бъдат българи. Така че, това ще има голям резултат върху България.

Ще дойдат ли професори от Швейцария, които да преподават в института?

Има стратегия, която се назовава INSAIT Fellows, където преподавателите от Швейцария в някакъв % от времето си ще подкрепят да започва работата на института. Това е едно от големите конкурентни преимущество на института – това, че сме покрай Цюрих и те могат да идват и да преподават тук.

Възможно ли е преподавателите от факултетите по математика и информатика да се прелеят при вас и това да сътвори проблем?

Институтът е отворен. Всеки може да кандидатства и има комисия, която ще преценя кой да бъде признат.

А специалностите, които обявихте, ще бъдат и за бакалаври, и за магистри, по този начин ли?

Ние започваме с топ откриватели, професори, по-късно отиваме към топ докторанти. Оттам - магистри, бакалаври и дори планираме огромни стратегии за учебните заведения. Защото желаеме да променим мисленето, статута на откривателя, на професора, на знаещия, на можещия. Това ще е първият институт в Източна Европа, който предлага финансови условия на международно равнище. Имаме и стратегии с математическите, езиковите и другите елитни гимназии, където да предоставим опция на учениците да се допрян до международната просвета още през цялото време.

За какви стратегии става дума?

Мен ме търсят доста родители за съвет какво да вършат и по какъв начин децата им да се развиват в идващите 10-20-40 години. Искаме да дадем опция на децата да се допрян до международните нововъведения, надълбоко софтуерните компании. Тоест, ние ще имаме стратегии за възпитаници, които ще идват да работят в института. До 1 година ще стартираме стратегиите с учебните заведения.

Освен просветителна институтът ще има ли и приложни цели, т.е. разработките му ще се ползват ли на процедура?

Разбира се. В международните топ институти има и фундаментални, и приложни проучвания. Там се основават тези прототипи, които след това се трансформират в надълбоко софтуерни компании и след това се продават. Например моят аспирант Веселин Райчев, който загатнах, сътвори такава многомилиардна компания, а ние имаме доста такива. Те се основават таман в сходни институти. Това е първата стратегия в света, където ние формализираме процеса по основаване на високотехнологични компании. Това е развой, който се прави в Станфорд, в Цюрих, където работя аз. Там това се случва, само че ние тук ще го формализираме и ще имаме специфична стратегия за дълбока просвета и въз основата на тези познания да се сътвори идващия Гугъл. Нашият опит в тази сфера е към този момент 10 години.

Къде ще бъде постройката на института?

В София тех парк.

Кога ще проработи институтът?

Той към този момент е отворен и приема претенденти. Очакваме първите хора, които ще дойдат на цялостен щат, най-късно при започване на септември.

Кандидатстването по какъв начин ще се случва?

Отивате на уеб страницата на INSAIT и пускате документи.

Ще има ли избран период за класиранията?

Специално за докторантите едно от преимуществата, които ще взаимстваме от Швейцария, е, че те ще могат да аплайват когато и да е. Това важи, несъмнено, и за откривателите.

Кога очаквате първите кандидатури?

Още на следващия ден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР