България отсъства от международния дискусионен форум за глобалната сигурност Глобсек,

...
България отсъства от международния дискусионен форум за глобалната сигурност Глобсек,
Коментари Харесай

България игнорира форума Глобсек, където се обсъжда войната в Украйна

България отсъства от интернационалния спорен конгрес за световната сигурност Глобсек, където централна тематика втора поредна година е войната в Украйна. В Братислава през днешния ден бе открито 18-ото издание на годишната среща, която ще продължи до 31 май.  Рекорден брой районни и интернационалните политици, както и известни външнополитически анализатори са удостоверили присъединяване си. В словашката столица са се събрали 1200 изявени лица от над 60 страни, в това число 11 държавни и държавни ръководители от Централна и Източна Европа и отвън нея, оповестява формалният уебсайт на Глобсек, представен от БГНЕС.

В листата не попадат български публични лица, само че въпреки всичко се вижда българско наличие. Най-видимо е присъединяване на съпредседателя на партията " Продължаваме промяната " Кирил Петков, който взе участие във форума и предходната година, само че в качеството си на министър председател, когато водеше министъра на защитата Драгомир Заков. Сега с изключение на него в сред участниците попадат евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел и ръководителят на Центъра за демократични тактики Иван Кръстев.

Очакват се изказвания на президента на Франция Еманюел Макрон, председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, министър председателят на Чехия Петр Фиала и на Албания Еди Рама, както и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

" Тъй като войната в Украйна продължава и всява безпорядък, международната общественост остава мощно разграничена във връзка с метода, който би трябвало да схване във връзка с нея. Макар че Европа първо сподели невиждано единение, в този момент тя усеща тежестта на проблемите както вкъщи, по този начин и в чужбина. Успоредно с това демокрациите по света би трябвало да се оправят с голям брой провокации, вариращи от рецесията с разноските за живот до сривовете в енергетиката. Затова Европа би трябвало да показва устойчивост, адаптивност и резистентност, като в същото време резервира мощното си единение. Тазгодишното издание на Братиславския конгрес Глобсек с горделивост дава платформа за среща на водачите и взаимна работа за решения, които ще оказват помощ за превъзмогване на тази световна неустойчивост ", съобщи Робърт Вас, президент на Глобсек.

Форумът в Братислава е водещата интернационална стратегическа конференция на фронтовата линия на един новоразделен свят. За 18-те години на своето битие форумът се утвърди като най-изявената платформа в целия район на Централна и Източна Европа. Тази година той е проведен благодарение на държавните управления на Чехия и Австрия.

Глобсек е мозъчен концерн със седалище в Братислава, който се стреми да укрепва сигурността, просперитета и устойчивостта в Европа и по света посредством конференции в региона на световната сигурност. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР