България отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски. По

...
България отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски. По
Коментари Харесай

Поклон пред Апостола: България отбеляза 186 години от рождението на Васил Левски

България означи 186 години от рождението на Васил Левски. По традиция денят беше маркиран с поредност от церемонии и тържествени събития. Центърът на тържествата и този път беше родното място на Апостола - Карлово.

Цветя бяха поднесени пред паметника на майката на революционера Гина Кунчева

През целия ден на площад Васил Левски имаше хора, които сервират цвете в памет на Апостола. С разнообразни събития карловци означиха годишнина от рождението на Васил Левски. Най-атрактивни бяха участниците в похода „ По стъпките на Васил Левски “.

С тържествена света литургия стартира отбелязването на годишнината  от рождението на Апостола на свободата в Карлово. Цветя бяха поднесени пред паметника на майката на революционера Гина Кунчева.

На площада, който носи името на Дякона, се събраха над 200 участници от 9 лъча в страната, честващи в похода „ По стъпките на Левски “. Най-малкият бе едвам на три години.

Средствата за реставрацията са обезпечени от Столичната община

„ От Плевен до Карлово, през Стара планина, спахме в няколко хижи и през днешния ден сме тук, с цел да се поклоним пред делото на Апостола “, сподели Диляна Николова.

„ Искаме да ги научим на родолюбие, национализъм, само че на същински национализъм, в който знаем историята и почитаме традициите си, познаваме страната си и се учим да я обичаме повече “, уточни Димитър Петров.

Той акцентира, че наименуването на аерогарата е елементарно решение, което се бави необяснимо дълго

Потомъкът на Васил Левски по майчина линия Стефан Караиванов трансформира 155 годишната си къща в изложба, отдадена на делото на Апостола. Преди години в миндер в една от стаите е намерено оръжието на революционера.

„ Щикове от пушки, принадлежности за правене на патрони, непрекъснато излизат неща, тъй като тук е съкровището, където излизат всякакви неща, преди време хората са били тайни и непрекъснато са си криели неща по долапи “, сподели Стефан Караиванов.

От площад ''Васил Левски'' в Карлово ще тръгне и походът ''По стъпките на Левски''

Караиванов продължава да намира в къщата движимости, свързани с Дякона. Планира да ги изложи в изложба до паметника на Васил Левски, с цел да могат повече хора да ги видят.

Кулминацията на тържествата ще бъде тържествената заря –проверка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР