България остава страната в Европейския съюз с най-нисък БВП на

...
България остава страната в Европейския съюз с най-нисък БВП на
Коментари Харесай

Продължаваме да сме най-бедните в Евросъюза

България остава страната в Европейския съюз с най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Въпреки че през последните две години статистиката регистрира един от най-високите растежи на приходите в Европейски Съюз, страната ни не помръдва от дъното на класацията за покупателната дарба на жителите в съюза.

През 2023 година брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателната дарба, в България е 64%, демонстрират предварителните експресни данни на Евростат, оповестени през днешния ден. Това значи, че покупателната дарба на българите е 36% под междинното равнище в Европейски Съюз. Все отново се следи едва покачване показателя на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - през 2022 година е бил 62%, а през 2021 година - 57%.

Данните демонстрират обилни разлики в Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Евросъюза.

Ако България е на дъното с 36% под междинното равнище за Европейски Съюз, то Люксембург и Ирландия са надалеч пред нас - надлежно 140% и 112% над междинното равнище за Европейски Съюз. 

Впечатление прави, че доста близо до покупателната дарба на българите се подреждат гърците. За Гърция показателят Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е 67%, с други думи тяхната покупателна дарба е 33% под междинното за Европейски Съюз.  

Традиционният отличник измежду богатите страни в Европейски Съюз - Люксембург, до известна степен дължи положителното си показване на обстоятелството, че огромен брой задгранични поданици са наети в страната и по този метод способстват за нейния Брутният вътрешен продукт, само че не са част от непрекъснатото население на Люксембург, изяснява Евростат. Техните разноски за ползване се записват в националните сметки на страната им на престояване.

Високото равнище на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Ирландия частично може да се изясни с съществуването на огромни мултинационални компании, притежаващи интелектуална благосъстоятелност. 

Над междинното равнище в Европейски Съюз по покупателна дарба са още на жителите на Холандия, Дания и Австрия - с повече от 20%, а също Белгия, Швеция, Германия, Финландия, Малта и Франция.

Италия, Кипър, Словения и Чехия падат под междинната стойност с до 10%, следвани от Испания, Литва, Португалия и Естония с 10% до 20%. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Полша е 20% под тази междинна стойност, до момента в който Румъния, Унгария, Хърватия, Словакия и Латвия са до 30%. На опашката с над 30% под междинното равнище на покупателна дарба в Европейски Съюз са Гърция и България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР