България официално входира декларацията си, че не признава „македонския език”.

...
България официално входира декларацията си, че не признава „македонския език”.
Коментари Харесай

България официално входира декларацията си, че не признава „македонския език”

България публично входира декларацията си, че не признава „ македонския език”. Тя е била показана на съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители (КОРЕПЕР) в Брюксел, оповестяват от Министерство на външните работи.

„ Българският литературен език има шест районни писмени правила (кодификации). Три от тях се основават на диалекти, а три на книжовния български език. Създаването на „ македонски език “ през 1944-1945 година в някогашна Югославия беше акт на вторична кодификация (ре-кодификация), основаващ се на българския литературен език, в допълнение „ обогатен “ с локални форми, като по този метод се симулира „ натурален “ развой, основан на диалектна форма ", се споделя в декларацията.

„ Всякакво позоваване на формалния език на Република Северна Македония в официални/неофициални документи/позиции/изявления и други на Европейски Съюз и неговите институции, органи, служби и организации би трябвало да бъде разбирано прецизно в сходство с Конституцията на тази страна и по никакъв метод не би трябвало да се интерпретира като признание от страна на Република България на „ македонски език “, се споделя още в декларацията.

„ България продължава да се придържа към езиковата уговорка, залегнала в Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан в Скопие на 1 август 2017 година сред Република България и Република Македония, за задачите на двустранни договори/споразумения/меморандуми и други сред двете страни ", се споделя в декларацията.

Още преди ден при подписването на двустранния протокол сред България и РСМ външният министър Теодора Генчовска разгласи, че страната ни не отстъпва от позицията си за македонския език, както и че в нито един документ оттук насетне няма да признаем македонския език и ще изпратим декларация за това.

„ Важно е, че оттук насетне нито един документ, който в развой на присъединението на РСМ към Европейски Съюз не може да се приема като признание на България на съществуването на тъй наречените македонски език. И това е ясно разказано в едностранна Декларация, която България ще показа в понеделник по време на Комитета на непрекъснатите представители ", сподели Генчовска на брифинга, откакто София и Скопие подписаха двустранния протокол.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР