България очаква възможно най-скоро да се активира споразумението за доставки

...
България очаква възможно най-скоро да се активира споразумението за доставки
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката обяви голяма новина за газа: Очакваме в най-скоро време…

България чака допустимо най-скоро да се задейства съглашението за доставки на природен газ от Египет. Това е декларирал българският министър на енергетиката Росен Христов пред египетският ежедневник „ Дейлинюзиджипт “, представен от Българска телеграфна агенция.

Страната ни чака окончателните елементи от страна на Египет по отношение на сключване на съглашението. Властите в София се стремят да засилят съдействието си с Кайро в областта на енергетиката, е добавил министър Христов в коридорите на 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (КOП27), която се организира в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Миналия месец България и Египет подписаха меморандум за съгласие за доставки на полутечен природен газ. Тогава българският енергиен министър изрази желанието на страната ни Египет да бъде един от значимите източници на газ, който да задоволи част от потреблението на България на фона на забележителните исторически връзки и желанието за разширение на съдействието сред двете страни, изключително в региона на енергийните доставки, напомня египетското издание.

По време на визитата на българския министър на енергетиката в Египет в края на октомври бе контрактувано подписването на меморандум за съгласие за развиване на техническо, научно, софтуерно и комерсиално съдействие в областта на петрола и газа по метод, който реализира обща изгода и за двете страни.

През септември българският президент Румен Радев и египетският му сътрудник Абдел Фатах ас Сиси разискаха способи за подсилване на двустранното съдействие в енергийния бранш.

Двустранните политически връзки сред България и Египет са обичайно положителни, показва на формалната си страница българското външно министерство. Египет е първата арабска страна, с която България открива дипломатически връзки на 3 февруари 1926 година, и е най-големият търговско-икономически сътрудник на България в Близкия изток и Африка.

Двустранните връзки се основават на необятна договорно-правна база, включваща 23 документа. Добре развита правна рамка има в региона на селското стопанство, търговията, стопанската система и военното съдействие.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР