България очаква до 2-3 седмици отговор от Европейската комисия по

...
България очаква до 2-3 седмици отговор от Европейската комисия по
Коментари Харесай

Пеканов: До 2-3 седмици очакваме отговор от ЕК по предоговарането на ПВУ в частта Енергетика

България чака до 2-3 седмици отговор от Европейската комисия по предоговарането на Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) в частта " Енергетика ". Това разгласи от парламентарната естрада вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него, има прогрес по българските оферти за методите, по които да бъдат понижени излъчванията въглероден диоксид, без да се визира активността на въглищните централи:

" Напредък има и то сериозен. Посредством тези планове ние способстваме за декарбонизацията на стопанската система. В същото време ние сме посочили за какво през предходната година беше невероятно затварянето на въглищни централи заради енергийната обстановка в България и в района. Това са причини, които са показани и считам, че към този момент са възприети от Европейската комисия. Ще запазим централите - да, само че цялостната анулация на промяната без други задължения, които да реализират декарбонизацията, ще значи, че ще изгубим голяма сума от парите в границите на милиарди ".

Той акцентира, че от ЕК  държат намаляването на излъчванията от въглероден диоксид до 2026 година и с цел да има смяна, от нас се изисква да посочим по какъв начин ще го реализираме по различен метод.

С решение на 48-ото Народно заседание Министерски съвет беше длъжен да договаря с Европейска комисия за поетия ангажимент за понижаване с 40% на въглеродни излъчвания, с цел да се подсигурява работата на въглищните централи най-малко до 2038 година

До средата на май квалифицираният пакет с съответни ограничения ще бъде изпратен за съвещания в Брюксел, а до края на юни ще бъде показан публично, сподели още Атанас Пеканов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР