България обмисля извънредни мерки заради спекулата с ключови стоки покрай

...
България обмисля извънредни мерки заради спекулата с ключови стоки покрай
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Обмисляме забрана за износа на зърно и олио

България обмисля изключителни ограничения поради спекулата с основни артикули около войната в Украйна. " На последната среща на министрите на земеделието в Европейски Съюз предупредихме, че България е подготвена да задейства член 36 ог контракта с Европейски Съюз, който разрешава на страните членки да  спрат износа при формсмажорни обстановки като война и пандемия ", разгласи в ефира на Българска национална телевизия икономическият министър и вицепремиер Корнелия Нинова. От думите на Нинова се разбра, че страната ще се опита да отбрани пазара на зърно и на олио, към което в последните дни се развихри голяма далавера.Държавата към този момент разгласи желание да изкупи голямо количество зърно за запаса, тъй че да подсигурява цялата годишна продукция. Според Нинова намесата на страната сега е основна в редица браншове и не може да се приказва за репресии. 

" Репресивно е като отиваш и мачкаш бизнеси, правиш инспекции, искаш документи. Намесата на страната сега не е принуда и неслучайно всички насочат претенции към нас ", разяснява Нинова. Според нея сега няма недостиг на артикули и спекулатата ще се възстановява по пазарен път, само че все пак страната би трябвало да реагира. 

" Законът за държавния бюджет за 2022 година към този момент остаря. При идната актуализация още веднъж на дневен ред ще бъдат данъчните закони - облагане с Данък добавена стойност и акцизи на горивата. Ще приказваме по тези тематики, въпреки че би трябвало да се има поради, че акцизите върху горивата в България са едни от най-ниските в Европейски Съюз ", разяснява още Нинова. 

КАКВО ГЛАСИ ЧЛ. 36 ОТ ДОГОВОРА ЗА Европейски Съюз

" Разпоредбите на членове 34 и 35 (които не разрешават рестриктивните мерки при износа и вноса сред страните-членки - б.р. )не са спънка за налагането на забрани или ограничавания върху вноса, износа или директното прекосяване на артикули, основаващи се на съображенията за публичен морал, публичен ред или социална сигурност; за протекция на здравето и живота на хората, животните или растенията; за протекция на националните благосъстояния с художествена, историческа или археологическа стойност; за протекция на индустриалната и комерсиалната благосъстоятелност. При все това тези забрани или ограничавания не би трябвало да съставляват средство за случайна дискриминация или скрито ограничаване на търговията сред държавите-членки. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР