България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера

...
България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки примера
Коментари Харесай

Държавата да осигури качествени и евтини храни

България обмисля да забрани вноса на украинско зърно, следвайки образеца на Полша и Унгария. В същото време Европейската комисия излезе с остра реакция, като разгласи за неприемливо ембаргото върху украинското зърно. По тази причина зърнопроизводителите са подготвени на непрекъснати митинги. 

" Полските претекстове са засечени от тяхната организация. Засекли са ГМО, потребление на препарати, неразрешени в Европейски Съюз. Това е основанието на Полша да забрани, същото прави и Унгария ", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към БАН в студиото на " България заран ".

По думите му натоварените транспортни средства на границата на Унгария и Полша потеглят към нас. Според него е трябвало още през вчерашния ден това да се забрани.

Икономистът Невена Петрова е на мнение, че би трябвало да бъдем обективни в отношението си към вноса на хранителни артикули от Украйна, тъй като от една страна те имат привилегията да внасят в Европейски Съюз, без да бъдат облагани с мита, а от друга - имат опция да не съблюдават всички условия, налагани към европейските производители.

" Ние установяваме, че те не съблюдават тези условия. Ако са открити пестициди или други съставки, които не дават отговор на европейските правила, е обикновено да защитим нашите производители ", разяснява Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Проблемът е за какво полските и унгарските държавни органи откриват нерегламентиран импорт, а нашите не, посочи доцент Боюклиев. Според Петрова е значимо да си зададем въпроса какъв самун ще ядем, когато имаме зърно с установено съществуване на пестициди. 

" Първият приоритет би трябвало да е обезпечаването качествени храни на българския пазар ", добави икономистът.

Гостите означиха и обстоятелството, че тази година трапезата за Великден излезе доста по-скъпа за българина.

" Всичко е по-скъпо, съпоставено с предходната година ", стана ясно от думите на доцент Боюклиев. Различни фактори акумулират повишаването, счита Петрова - измежду тях е инфлацията.

" Миналата година козунакът и агнешкото бяха към 20-25 лева за кг, а тази година се движат към 30 лева, т.е. приказваме за 50% нарастване. Трябва да се търси сериозна държавна интервенция ", добави икономистът.

Експертите са на друго мнение по повод на предложението за създаването на верига от магазини без надценка.

" Това е парадокс ", сподели доц. Боюклиев.

" Подкрепям концепцията. Точно това би трябвало да направи страната. Трябва ясна разлика сред частния и държавния бранш. Българският жител ще има избор къде да пазари ", на мнение е Петрова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР