България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това

...
България няма нищо общо с взрива на Кримския мост. Това
Коментари Харесай

ГЕШЕВ: България няма общо с взривения Кримски мост

" България няма нищо общо с гърмежа на Кримския мост. Това е открила предварителната инспекция на Софийската градска прокуратура ", заяви основният прокурор Иван Гешев в Twitter. " Това е следващата съветска хибридна офанзива против европейската общественост ", твърди още той.

Мостът, който свързва анексирания през 2014 година от Русия Кримски полуостров с Таманския полуостров в Краснодарския край, беше взривен при неразбираеми условия на 8 октомври. Ден по-късно шефът на Руското разследване Александър Бастрикин рапортува на президента Путин, че офанзивата е готова от украинските спецслужби благодарение на съветски жители и на непознати страни. Според съветското следствие гърмежът е породен от камион, който се е движил по маршрута - България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край.

Взривното устройство е било замаскирано на рула с полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло над 22 тона и е изпратено от пристанище Одеса за Русе при започване на август, твърди ФСБ (Федералната работа за безопасност). В резултат на гърмежа са се запалили резервоарите с гориво на влака, който е прекосявал по моста.



В информация на съветските медии се загатва компания " Балтекс Кепитъл ", която била сключила контракт за товара с украинска компания при започване на август и товарът дошъл в Русе. Такава компания обаче няма записана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската компания " Тиваком ".

След обвиняванията на Кремъл последва реакция от страна на българското държавно управление.  " Във връзка със спекулациите и опитите името на България да бъде забъркано с гърмежа на Кримския мост, по разпореждане на министър-председателя бе осъществена инспекция от службите за сигурност. Безспорно е открито, че взривеният на Кримския мост камион в никакъв случай не е бил на територията на Република България, която беше посочена като насочна точка за неговия маршрут ", разгласи в публично известие държавният пресцентър. Въпреки това чиновници на ГДБОП и Агенция " Митници " иззеха документи и видеозаписи от държавната компания  " Свободна зона - Русе " в търсене на товара, посочен от Кремъл. Софийската градска прокуратура пък се самосезира и стартира инспекция, която разпореди на МВР и ДАНС.

Веднага след атентата в Русия бяха задържани осем души, които съгласно ФСБ са забъркани във взривяването на Кримския мост. Петима от тях са съветски жители, а останалите трима на Украйна и Армения. Впоследствие броят на арестуваните се усили с още трима. Според формалната съветска позиция инцидентът е терористична офанзива на украинските служби. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отрече страната му да е забъркана във гърмежа. Освен българската прокуратура, която извърши инспекция по случая, Службата за национална сигурност на Армения образува наказателно дело за " съучастничество в терористичната офанзива на Кримския мост ". „ Нито един товар тротил, нито един камион или вагон с други експлозиви не е прекосявал митническата граница. Ако някой твърди, че камионът въпреки всичко е минал държавната граница, ще стартира следствие и ще бъде потърсена отговорност на причинителите. Не мисля, че би трябвало да се извинявам “, сподели заместник-министърът на финансите на Грузия Георги Какауридзе.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР