България няма да плати нищо на руската компания Лукойл за

...
България няма да плати нищо на руската компания Лукойл за
Коментари Харесай

Лукойл няма да получи неустойка за прекратената концесия на Росенец

България няма да заплати нищо на съветската компания " Лукойл " за предварителното преустановяване на концесионния контракт за пристанище " Росенец ", заяви министърът на превоза Георги Гвоздейков пред Mediapool .

По думите му процесът върви по график, като прецизно се съблюдават заложените периоди в закона.

Министър Гвоздейков посочи, че е имал среща с управлението на " Лукойл Нефтохим Бургас " още преди решението на Министерски съвет. По думите му диалозите са минали на положително равнище. Представителите на компанията са се съобразили със законодателния акт на Народното събрание, само че са изразили претекстове, че решението е незаконосъобразно и не дава отговор на европейския регламента.

“Има точни и ясни доказатества, че " Лукойл Нефтохим Бургас ", като компания, се ръководи косвено от Русия. Няма по какъв начин да желаят обезщетение за предварителното преустановяване на концесията, тъй като в европейския правилник ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него вложения в терминала досега ", разяснява Гвоздейков.

По-рано Законът за прекратяването на концесията на пристанище " Росенец " беше оспорен от президента Румен Радев пред Конституционният съд.

Според Георги Гвоздейков законът е напълно съгласуван с европейския правилник.

" Затова не виждам какво по друго може да отсъди Конституционният съд от това, което е взел като решение Народното събрание. Очаквам съдът да удостовери решението на Нардното заседание ", уточни Гвоздейков.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР