България няма да отстъпи пред Русия и да плаща газ

...
България няма да отстъпи пред Русия и да плаща газ
Коментари Харесай

Кирил Петков пред френския Монд: Няма да отстъпим пред Русия за рублите, има си договор

България няма да отстъпи пред Русия и да заплаща газ с рубли. 

Това е декларирал пред френския " Монд " министър председателят Кирил Петков.

В допълнение обаче той приканва Европейски Съюз да окаже помощ на България във връзка с силата.

Запитан дали Русия фактически е прекратила доставките на газ за България, Петков споделя, че доставките са спрени от 9 часа на 27 април, откакто държавното управление е било известено миналата вечер. На въпрос какъв брой време може да издържи страната, министър председателят дава отговор, че България разполага с запаси за повече от месец, в случай, че сегашните условия се запазят.

" Надяваме се обаче до края на юни да приключим построяването на новия интерконектор с Гърция. Разчитаме също на общата тактика на Европейската комисия за покупка на полутечен газ ", добавя той.

" Трябва да действаме дружно и да действаме бързо, тъй като ние няма да отстъпим. Никой няма право да трансформира едностранно изискванията на контракта. Ако отстъпим, това ще е първото пропукване в европейското семейство, а България няма да бъда в основата на това пропукване ", декларира Петков, представен от през днешния ден.бг.

Запитан каква помощ чака от Европейски Съюз, министър председателят споделя, че се надява на помощ за приемане на азербайджански газ допустимо най-бързо. " Надяваме се също на общи покупки на полутечен природен газ. Очакваме взаимен отговор от всички европейски страни. Силни сме с единството си, а не с различията си, отбелязва той. Призоваваме Берлин да застане твърдо зад нас, да съобщи, че е неприемливо да се заплаща в рубли и че никой няма право да трансформира едностранно един контракт ", добавя той.

На въпроса за какво по негово мнение " Газпром " се е насочила съответно към България (и Полша), Петков дава отговор, че съгласно него повода е в графика на заплащанията. " Ние бяхме първите, които трябваше да платим, и отказахме да платим в рубли. Мисля, че и други европейски страни ще последват ".

Запитан счита ли, че Русия се пробва да дестабилизира държавното управление му, министър председателят споделя: Сигурен съм, че съветската власт въобще не харесва нашето държавно управление и би желала да чува по-проруски позиции в София. Самите те споделиха, че биха били удовлетворени, в случай че други хора заемаха постовете ни.

Във връзка с " обвиняванията на българския президент Румен Радев ", че " играете срещу ползите на страната си по въпроса за заплащането на газа ", Петков показва в изявлението за " Монд ", че държавното управление отстоява ползите на България. " Има договорни отговорности и те би трябвало да се съблюдават. Най-големият интерес на България е да разполага с допустимо най-разнообразни източници на сила. Обратно, да наведем глава и да отстъпим пред един агресор в Украйна, който желае да трансформира договорните отговорности със мощ и едностранно, е нещо, което аз персонално не преглеждам като интерес на България. Позицията на президента е изцяло неправилна ", споделя българският министър председател.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР