България не само заяви силния си ангажимент към климатичните цели

...
България не само заяви силния си ангажимент към климатичните цели
Коментари Харесай

Стартираха събитията в българския павилион на СОР 28 в Дубай

България освен съобщи мощния си ангажимент към климатичните цели и политики, само че сподели на дело потенциала и капацитета на българското предприемачество , на научно-изследователските си и просветителни центрове да способстват като източник на новаторски решения и трансформиращо водачество с приложения в районен, европейски и световен проект, оповестиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. 

Сред представителите на институции, бизнес и просвета в делегацията са INSAIT, EnduroSat, ВВМУ, Тракия икономическа зона, „ Ники ротор авиейшън “ OOД, „ Главболгар строй “.

INSAIT (Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology), показани от Константин Македонский и Борислав Петров, е открит предходната година. Каузата на INSAIT е да наложи България като международна дестинация за проучвания и нововъведения , като се трансформира в притегателна точка за топ гении, и да сътвори предпоставки за развиването на стопанската система, основана на артикули с висока добавена стойност и с интелектуална благосъстоятелност.

INSAIT е част от структурата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Създаден е в партньорство с два от водещите университети в света – Федералния софтуерен институт в Цюрих (ETH Zurich) и с Политехническия университет в Лозана (EPFL). Институтът се управлява от международно приети български и задгранични учени от топ университети в Съединени американски щати, Швейцария и Израел.

EnduroSat, показана от Райчо Райчев, е една от най-бързоразвиващите се компании в областта на наносателитните технологии и услуги , чиято инженерна и индустриална инфраструктура е основана в София. EnduroSat е една от сполучливите започващи компании в България, която се специализира в създаването и построяването на микросателити с модулни структури за разнообразни цели. Български наносателит на компанията полетя към околоземна орбита на борда с първия орбитален полет за 2023 година на компанията SpaceX на Илън Мъск. Ракетата Falcon 9 беше изстреляна в границите на споделената от огромен брой клиенти задача Transporter-6. Мисията на SpaceX e извеждането в орбита на 114 спътника от 24 страни. Наносателитните технологии могат да се употребяват за наблюдаване и следене на данни от космоса, свързани с климата – равнището на водите, обезлесяване и противозаконна сеч и други

Висшето военноморско учебно заведение във Варна , показано от проф. Мирослав Цветков – показа работата и софтуерните благоприятни условия за наблюдения на повреди и произшествия в Черно море. Основен акцент бе подложен на сателитните наблюдения, данните от които се употребяват за взимане на решения при обстановки като взривяването на язовирната стена на украинския язовир Нова Каховка, разливите в Черно море, свързани с разнообразни произшествия от кораби и други Проф. Цветков ще взе участие и в последващи събития на българския павилион, отдадени на Черно море и Антарктика. Научно-изследователският транспортен съд „ Св. Св. Кирил и Методий “ и тази година по време на 32-ата и 2-ра със личен транспортен съд експедиция на борда са и 24 курсанти от ВВМУ. Антарктическите експедиции са отдадени на научни проучвания, огромна част от които са свързани с изменението на климата.

Тракия икономическа зона край Пловдив , показана от Пламен Панчев и Мартин Панчев, е първата въглеродно неутрална индустриална зона в Европа. От старта през 1996 година на първата индустриална зона „ Марица “ до момента са привлечени над 180 вложители, половината от които непознати, разкрити са над 35 000 работни места, а вложенията са над 3 милиарда евро. Според предварителните прогнози в период от 10 години в „ Тракия икономическа зона “ се чакат вложения за над 1 100 000 000 евро, посредством които ще се открият нови 30 000 работни места .

„ Ники Ротор Авиейшън “ ООД, показан от Миглена Николова, е първата самолетна компания за автожири , която по време на Българското присъединяване в COP28 презентира резултатите от разбора за виталния цикъл на продукта. Това включва обширно следене на производството на всички съществени съставни елементи и материали, асемблирането на самия автожир като сила и запаси, потреблението му, логистика до клиенти и неговият завършек на живот. Авторът е екологично съгласуван летателен уред, които улеснява и усъвършенства изискванията да оперираме в разнообразни промишлености, като съществени приложения могат да бъдат снимане и проучване на огромни по мащаб територии; антитерористични и избавителни операции; кадастрални схеми; въздушен надзор на пътната инфраструктура; наблюдаване на граници; земеделска активност и доста други. Автожирът има консумация от 15 l/ h гориво, може да обезпечи дълготрайност на полета над 4 часа и да предложи необятен набор от скорости. Безопасен, енергийно ефикасен и наличен. На база на извършения разбор създателят удостоверява теорията, че е екологично резистентен артикул и въз основа на това НРА има ясно дефинирана тактика за понижаване газовите излъчвания и запазване на околна среда.

„ Главболгарстрой “, показан от Пламена Ненкова, показа част от интернационалните си новаторски и устойчиви планове , които развива в бранш „ Строителство “ в партньорство с: водещи Западно-европейски университети, световни производители на софтуерно съоръжение, Европейски секторни асоциации, обществени управляващи и други Проектите са в три съществени посоки: кръгова стопанска система в строителството, енергийна успеваемост и произвеждане и ползване на зелена сила.

„ MOBICCON-PRO ” е идея, финансирана по най-голямата научно-изследователска стратегия на Европейски Съюз „ Хоризонт Европа “ , която обгръща построяването на пилотно мобилно оборудване за произвеждане на висок клас рециклирани строителни артикули и материали.

„ NRG-STORAGE ” е план, включващ създаването на новаторски и извънредно лек изолационен материал за нежилищни здания , който цели да реализира 25% по-добър изолационен капацитет; 10% по-висок потенциал за предпазване на сила и 10% по-висока водонепропускливост и херметичност.

Последно показаният от компанията план за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерните потребности в ПГХ „ Чирен “ има за цел да показва синергията сред възобновимата електрическа енергия, водорода и природния газ, за дейно понижаване на излъчванията на парникови газове.

Програмата на българския павилион продължава през днешния ден със събития, свързани с тематиката на деня, отдадена на Здравето и климата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР