България не признава съществуването на македонския език. Такъв няма, има

...
България не признава съществуването на македонския език. Такъв няма, има
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Не признаваме македонския език, защото е преработен български

" България не признава съществуването на македонския език. Такъв няма, има модифицирана форма на българския език. "

Това съобщи пред " България Днес " археологът проф. Николай Овчаров, който е част от комисията от учени, договарящи със Северна Македония.

Точно това е записано и в декларацията, която страната ни показа пред другите страни от Европейски Съюз в понеделник вечерта. Френското предложение, което разреши да бъде оттеглено българското несъгласие върху договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз, планува " едностранните заявления на България и Северна Македония във връзка македонския език да бъдат взети под внимание ".

България наложи несъгласие на западната ни съседка в края на 2020 година Поводът бяха разногласия за езика и историята. Ако страната ни признае македонския, той ще се трансформира в 25-ия формален език на Европейски Съюз и ще се употребява в формалните документи на съюза.

" Няма по какъв начин да повлияем на останалите 26 членки, само че това не значи, че ние, българските учени и дипломати, би трябвало да се помиряваме. Това е началото на един развой, който ние би трябвало да продължим ", добавя археологът.

Съществуването на независим " македонски език " е предмет на езиковедски и политически разногласия години наред.

" Това е прекодифицирана норма, осъществена през 1944-1945 година в сръбския манастир " Свети Прохор Пчински ". Една група хора взима остарели български и сръбски думи и сформира македонския език. Но да създадеш език, не е толкоз елементарно. Връщам се към предлагането ми от 2019 година - ние, българските учени, би трябвало да обикаляме европейските столици и да обясняваме тези неща непрекъснато ", добави пред вестника проф. Овчаров.

Ученият съпостави проблема с люксембургския език, който през 1984 година е модифициран от немския.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР