България не планира евакуация на дипломатическата ни мисия от Украйна,

...
България не планира евакуация на дипломатическата ни мисия от Украйна,
Коментари Харесай

МВнР не планира евакуация на дипломатите ни от Украйна


България не възнамерява евакуация на дипломатическата ни задача от Украйна, оповестиха пък от министерството на външните работи.

Българските управляващи са в подготвеност да изтеглят наши сънародници от Украйна. В момента обаче това не се постанова.

Кризисният щаб в Министерството на външните работи, който беше основан преди дни, следи обстановката в страната. Ако напрежението ескалира, има подготвеност да се приведе в деяние протокол по евакуация. От външно припомниха апела си българите да изоставен Украйна.

България няма да изтегля дипломатите си, само че в това време апелът към българите в Украйна да изоставен страната остава. До момента 67 души са се записали в системата на външно министерство „ Аз пътувам за “. Целта е пряк контакт при нужда.

„ Хората, които са се записали, оставят локация. При ескалация на напрежението имаме пряк контакт. Към този миг не е нужно да прилагаме протокола за евакуация. Ако това се наложи, всички ще бъдат осведомени “, споделя шефът на пресцентъра на Министерство на външните работи Митко Димитров.

В същото време президентът Румен Радев изрази вяра за спокойно решение на рецесията.

„ Който си мисли, че рецесията ще бъде решена по боен път, бърка. Единственият път за намиране на стабилно решение е по договарянията и дипломацията “, разяснява Радев.

Засега формалната позиция на България е, че ще ускори източния фланг на НАТО със собствен батальон и че неналичията в него ще бъдат попълнени с партньорски сили.

„ Ние действително отхвърляме натовски сили. На КСНС бих се надявал да видя заявления, че както сме за деескалация на напрежението чрез дипломация, по този начин е и време да засилим нашата защита “, разяснява някогашният министър на защитата Тодор Тагарев.

„ България е част от напъните за деескалацията на напрежението сред Украйна и Русия, само че и част от напъните за увеличаване на Източния фланг на НАТО. Във образуването на батальонна бойна група България е отворена към всички съдружници за присъединяване на техни контингенти “, съобщи президентът Румен Радев.

Рисковете за националната сигурност и положението на въоръжените сили е тематиката на идния КСНС при президента този вторник.


За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР