България не отбелязва никакъв напредък по разследванията и стабилни резултати

...
България не отбелязва никакъв напредък по разследванията и стабилни резултати
Коментари Харесай

ЕК: България не отбелязва никакъв напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта

България не отбелязва никакъв прогрес по следствията и постоянни резултати от наказателното гонене и окончателните присъди по случаи на корупция по високите етажи на властта и това продължава да е проблем за Брюксел. Остават съществени пропуските във връзка с ограниченията за честност на чиновниците на най-високо равнище.

Страната ни продължава да има проблем с нереформирания Висш правосъден съвет и Инспектората към него, където въздействието на политиката е доста.

Това се споделя в четвъртия годишен отчет за върховенството на закона на Европейската комисия. Докладът обгръща четири пункта: правосъдна система, антикорупционни ограничения, медиен плурализъм и други институционални механизми за надзор и баланс, свързани с администрацията.

В този тип отчети за 27-те членки на Европейския съюз излизат от 2020 година В документа се отбелязва, че 65% от миналогодишните рекомендации са изпълнени напълно или отчасти. Това демонстрира, че в страните членки се поставят обилни старания за осъществяване на рекомендациите от миналата година. Като се има поради, че промените за възстановяване на рамката за господство на закона лишават време, това отразява доста развиване единствено за една година. В същото време в някои страни членки не престават да съществуват систематични проблеми, се отбелязва в тазгодишното издание на отчета.

Европейска комисия регистрира като положителна стъпка възстановяване в електронната връзка в правосъдната система и опита да се вкара изцяло цифровизирано правораздаване. Забелязани са и законовите промени, свързани с наказателната отговорност на основния прокурор и се показва, че те са част уговорките на страната ни по Плана за възобновяване и резистентност. 
Мимоходом е упоменато и отстраняването на Иван Гешев от поста, без да се разяснява. Затова пък се акцентира, че гласуването в Пленума на Висш съдебен съвет демонстрира каква значима роля играе основният прокурор.
Европейска комисия е забелязала, че страната ни е започнала да лишава поданството на задгранични вложители поради неспазването на закона, както и че е престанала да издава така наречен златни паспорти против вложения. Брюксел отбелязва също, че продължава подготовката на ограничения за използване на отговорностите по въпроса за собствеността на медиите.

България бележи забележителен прогрес по въпроса с състезанията за повишение на съдии и за отбягване на тяхното дълготрайно командироване. 

Напредък се открива при подобряването на прозрачността в обезпечаването на държавна реклама в медиите, в това число посредством медиатори.

Европейска комисия оправя към България  шест рекомендации:

- да се одобри законодателство за отбягване на дълготрайното командироване на съдии за запълване на свободни места;

- да продължи подготовката на законопроекти за възстановяване на работата на Инспектората към Висш съдебен съвет и за отбягване на заплахата от политическо въздействие над работата на ВСС;

- да увеличи напъните за избиране на Висш съдебен съвет съгласно досегашните препоръки;

- да усъвършенства следствията и постигането на дефинитивни присъди за корупция по високите етажи на властта;

- да предприеме спомагателни ограничения и да вкара ясни условия за честност на заемащите високи управителни длъжности, като планува и съответните наказания;

- да усъвършенства в допълнение ограниченията за бистрота при държавната реклама в медиите.

Европейската комисия още веднъж изпрати писмо до Съвета на Европейски Съюз за желанието си да закрие механизма за съдействие и инспекция, заяви зам.-председателят на комисията Вера Йоурова на конференция, отдадена на представянето на новия отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз.

Тя означи, че отговорът от Съвета на Европейски Съюз се чака до края на август. Йоурова добави, че през 2019 година комисията показа последния отчет по механизма за България и тогава регистрира, че условията са изпълнени.

" Ще вземем поради мнението на Съвета на Европейски Съюз и на Европейския парламент ", посочи тя, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите й България и Румъния имат още какво да създадат за върховенството на правото, както и останалите страни от Европейски Съюз. Йоурова предложи дипломатически дейности за постигането на позитивно решение за приемането на България и Румъния в Шенген, като посочи, че няма връзка сред механизма и разширението на европейското пространство без гранични инспекции.

Еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс уточни, че в последно време политическата конюнктура в нашата страна е била комплицирана и приемането на промени е било затруднено, само че се надява настъпилите промени да улеснят нужните промени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР