България не изпълнява задълженията си да регистрира мигрантите, много от

...
България не изпълнява задълженията си да регистрира мигрантите, много от
Коментари Харесай

Евронюз: Много нелегални мигранти влизат в ЕС през България въпреки милионите евро за охрана на границата

България не извършва отговорностите си да записва мигрантите, доста от които не престават към други страни от Европейски Съюз. Това твърди Евронюз с репортаж за защитата на външната граница на Общността.

Медията напомня миналогодишното несъгласие на Австрия и Нидерландия за влизането на България в Шенгенското пространство. „ От 100 000 мигранти, които са влезнали в Австрия предходната година, три четвърти не са били регистрирани в никоя друга страна от Европейски Съюз преди този момент. След като австрийските управляващи ги разпитали обаче се оказало, че голяма част от тези хора са влезнали в Европейски Съюз през Турция и България. “
Добри сигнали от Брюксел, тревожни вести от България
„ През 2021 година, с помощта на положителното съдействие с турските граничари, са били осуетени 55 000 противозаконни прекосявания на границата от Турция в България, т.е. в Европейски Съюз, а през идната 2022 година те към този момент са били 164 000, което е три пъти повече “, написа „ Евронюз “, базирайки се на данни на българското Министерство на вътрешните работи.

В репортажа по-нататък се напомня за повишения брой произшествия, свързани с защитата на границата с Турция, при които български униформени и десетки мигранти изгубиха живота си.

В Брюксел дипломати и политици импровизирано дават положителни сигнали за възможното влизане на България в Шенген, само че новините от страната са по-скоро тревожни. Българската гранична полиция оповестява за извънредно огромен брой опити за нелегално влизане от Турция. От друга страна правозащитни организации документират от ден на ден принуждение против мигранти и настояват, че то се прави в това число и от служители на реда.
Има ли принуждение на българо-турската граница?
Репортерът на медията е разговарял и с бежанци, живеещи в България. Един от тях е физикът и преводач Хамид Хошсейар от Иран, който е прекарал 2 години в затвор в Техеран. Мъжът с посивяла коса споделя с принуда за срещата си с българските управляващи на границата: „ Българските граничари ме принудиха да издърпам тениската си до врата ми и ме поставиха на земята, върху острите камъни. След това почнаха да ме бият. Имах със себе си пръчка за вървене. Удряха ме с нея, до момента в който пръчката не се счупи. “

Само преди дни австрийската социална медия ORF разгласява репортаж, в който петима афганистанци описаха, че са станали жертва на изтласкване от страна на български униформени към Турция. Полицаите им взели парите и мобилните телефони и ги оставили единствено с облеклата на гърба им, настояват те. След това афганистанците били върнали назад през границата.

Пред медията шефът на Гранична полиция в Елхово Ивайло Тончев изрично отхвърля достоверността на повтарящите се през годините сходни истории. Според държавния чиновник българските и турските му сътрудници са открили, че разказите си наподобяват като две капки вода. Подозренията на граничаря са, че това са репетирани истории, с които трафикантите евентуално инструктират мигрантите.

Сириецът Алаа от Идлиб също споделя по какъв начин е влезнал в България: „ Един мой другар живееше в Турция. Той познаваше някого, който работеше като трафикант на хора. Заедно стигнахме до България. Когато бяхме на огромната автомагистрала, българската полиция ни спря на към 70 километра от София. След това ни водиха в приемен център. Първоначално трафикантът искаше 4000 евро, с цел да ни закара (от Турция през България) до Сърбия “. След това маршрутът на мигрантите евентуално е щял да продължи през Босна и Херцеговина до страна от Европейски Съюз – Хърватия или Унгария, продължава репортажът. „ Но защото бяхме стигнали единствено до България, трафикантът в последна сметка взе единствено 3000 евро “, спомня си Алаа.
Потокът на парите
Евронюз се стопира и на сериозния приток европейски пари за защита на границите, който влиза в България: „ Европейският съюз оказва помощ на България с ръководството на границите. 200 милиона евро преди малко бяха утвърдени. Тук, на граничния пункт „ Капитан Андреево “, може да видите, най-малко частично, какво се прави с тези пари, като да вземем за пример най-модерното лабораторно съоръжение за разкриване на подправени визи или персонални документи или пък камиони-рентгени, които могат да се „ залепят “ към подозрителни транспортни средства, показва изданието.

Екипът на Евронюз е разговарял в София с ръководителя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. Според него парите текат от джобовете на трафикантите и мигрантските фамилии към джобовете на чиновници на гранична полиция. Само по този начин може да се изясни за какво толкоз доста хора могат да преминат неусетно през граница, която е толкоз добре софтуерно оборудвана.

Публикацията е поместена в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР