България не изнудва Република Северна Македония (РСМ), както в последно

...
България не изнудва Република Северна Македония (РСМ), както в последно
Коментари Харесай

Посланик Райков: България не изнудва РС Македония

България не изнудва Република Северна Македония (РСМ), както напоследък някои публични лица в Скопие започнаха да настояват изключително интензивно . Това сподели Марин Райков , дипломат на България във Англия, който взе участие в Националната конференция „ Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония “. Форумът се организира в София и е под патронажа на президента Румен Радев. Българска телеграфна агенция е медиен сътрудник на събитието. 

Няма причина ние да изнудваме нашите братя в Скопие, ние сме приятелски страни, споделяме едни и същи езикови обичаи, споделяме обща историческа памет, уточни Марин Райков. По думите му е неуместно да се дефинира като изнудване слагането на условия за започване на договаряния. Целият развой на присъединение е един конвенционален развой. Няма причина България, която мина този развой на посрещане на избрани претенции и условия, да одобри, че тези условия няма да важат за идващите, сподели още посланикът.

Началото на преговорния развой с РСМ е обвързвано с авансово одобряване на преговорна рамка. България не блокира процеса, нещата са извънредно ясни - България има упования в преговорната рамка да бъдат заложени избрани нейни упования, да бъдат дадени избрани гаранции за интереса на българската нация и на България като страна членка на Европейски Съюз, уточни Райков. Тази преговорна рамка ще дефинира отговорностите на Европейската комисия да следи напредъка на РСМ по пътя ѝ към участие в Европейски Съюз. 

Посланикът добави, че РСМ ще стартира договаряния за бъдещо участие в Европейски Съюз. Това е в полза на България, в интерес и на нашите съдружници, в полза на НАТО, на Европейски Съюз, на районната непоклатимост и в полза на българската нация, тъй като тази граница, която ни дели, би трябвало да бъде колкото се може по-ниска. В историята ни тя е била възприемана като проклинание за българския народ и не може да не се радваме, че един ден тя ще бъде снишена до най-много. Разбира се, България има обективни и законни упования, означи Марин Райков.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР