България не е спазила крайния срок до края на 2014

...
България не е спазила крайния срок до края на 2014
Коментари Харесай

ЕК сезира Съда на ЕС, че България не е обявила пълния списък със защитени зони от Натура 2000

България не е спазила крайния период до края на 2014 година да разгласи общо 229 предпазени зони / 11:00 ч. 18  article picture alt description
Европейската комисия ще сезира Съда на Европейски Съюз по отношение на несъблюдение на отговорности на България за запазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна. Процедурата против България стартира още 2019 година.

Процесът на оповестяване на зоните от екологичната мрежа Натура 2000 и установяване на задоволително подробни характерни цели и ограничения на запазване за тях е доста занимателен във всички страни от Европейски Съюз, в това число и в България. Поради тези аргументи все още на приемане на стимулираното мнение, Европейска комисия бе стартирала наказателни процедури против 12 държави-членки, а другите 15 страни бяха в предупредителна фаза.

Въпреки че през 2007 година България е определила предпазените зони за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, Европейска комисия смята, че не е спазен крайният период – края на 2014 година, за издаване на финални актове (заповеди) за оповестяване на общо 229 предпазени зони. Според Комисията не са избрани характерни за зоните подробни цели на запазване за предпазените зони за местообитанията.
Европейската комисия ще сезира Съда на Европейски Съюз по отношение на несъблюдение на отговорности на България по Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 година за запазване на естествените местообитания на дивата флора и фауна.
Процедурата за нарушаване против България за несъблюдение на отговорности на страната по член 4, пар. 4 и член 6 от Директивата за местообитанията започва на 25 януари 2019 година, а на 3 юли 2020 година е получено и стимулирано мнение.
В интервала 2014-2019 година няма прогрес при издаването на заповеди за оповестяване на предпазените зони за местообитанията. Към сегашния миг са обнародвани в „ Държавен вестник “ заповеди за оповестяване на 186 предпазени зони за местообитанията. Те са нанесени в обществения указател, наличен на страницата на Министерство на околната среда и водите, раздел. За останалите 43 предпазени зони е признато Решение на Министерски съвет от лятото на тази година за смяна на границите им, които се чака Европейска комисия да утвърди, според процедурата.
В момента в министерството е в развой приемането на пилотно създадени характерни цели за две предпазени зони, като наличието им е съветвано от интернационалните специалисти, ангажирани от службите на Европейска комисия. Възложено е създаването на характерни и подробни природозащитни цели за общо 64 предпазени зони, като 43 от тях са със период за създаване до края на месец ноември 2021 година Предприети са дейности за възлагане създаването на цели за още 22 зони. Разработването на характерните и подробни цели на запазване за всички останали предпазени зони е планувано да бъде направено в границите на планово предложение, включено в плана на Плана за възобновяване и резистентност.
Според Комисията България не е въвела вярно в националното законодателство член 6, параграф 1 от Директивата за местообитанията.
За превъзмогване на разпознатите от Европейска комисия недостатъци, още при стартирането на наказателната процедура през януари 2019 година е квалифициран план на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие, въвеждащ нов метод за ръководство на предпазените зони от екологичната мрежа Натура 2000. Законопроектът е импортиран за разглеждане в 44-то Народното събрание и признат на първо четене. Служебното държавно управление внесе наново законопроекта в 45-то Народно събрание, само че той не бе подложен за разглеждане. Прието е Решение на Министерски съвет за внасяне на същия план на закон в бъдещото 46-то Народно събрание.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР