България най-сетне трябва да приеме Национална енергийна стратегия с фокус

...
България най-сетне трябва да приеме Национална енергийна стратегия с фокус
Коментари Харесай

Радев: България следва да използва природните си ресурси за създаване на зелен цикъл за производство и съхранение на енергия

България най-накрая би трябвало да одобри Национална енергийна тактика с фокус върху напъните за потребление в оптималната степен на богатите ни естествени запаси и включването им в зелен цикъл за произвеждане и предпазване на сила. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Египет, където президентът управлява българската делегация за присъединяване в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP27), оповестиха от прессекретариата на президента.

Българският държавен глава уточни, че сесията на интернационалния конгрес през днешния ден минава под знака на взаимовръзката сред енергетика и климат, като фокус е подложен върху развиването на устойчиви нови технологии за нискоемисионна енергетика. " В това отношение България има прелестни естествени условия, от които не се е възползвала “, добави Румен Радев. Той означи и високо квалифицираните български фрагменти в областта на енергетиката, особено отличните експерти с опит в употребата на нуклеарните ни централи.

" България има чудесни условия за производството на сила от слънце, от вятър в акваторията на Черно море, както и обичаи в нуклеарна енергетика, която би трябвало в допълнение да се развива “, съобщи Румен Радев. Той акцентира, че страната ни следва да се възползва оптимално и от системата си от хидротехнически уреди, която е най-развитата в Европа, с цел да създава и съхранява сила от помпено-акумулиращи водноелектрически централи.

Държавният глава открои също по този начин опциите за внедряване на нови енергийни  технологии в Маришкия басейн. " Трябва да поставим старания да запазим заетостта на хората и да работим за повишение на благосъстоянието на района “, добави Румен Радев. Като перспективни за развиването на Маришкия басейн президентът уточни изискванията за произвеждане на зелен водород, както и план, разработван от Минно-геоложкия университет и Техническия университет – София. Темата президентът разиска на няколко срещи с управленията на двете образователни заведения, които работят по проучване на пространства под този район за запазване на сила в огромни количества по екологичен и природосъобразен метод. Чрез фотоволтаична система с мощ над 12 гигавата и компресиране на въздух или вода има предпоставки с плана да се затвори денонощният цикъл от произвеждане на слънчева сила и да се запази в огромни количества за дълго време. " По този метод можем да балансираме и енергийните системи на страните към нас “, съобщи Румен Радев.

Българският държавен глава заяви, че в границите на Конференцията за изменението на климата в Египет ще показа кандидатурата на България за домакинство на интернационалния конгрес през 2024 година – COP29. Румен Радев  прикани за съществени упоритости поради опциите на страната ни. България към този момент интензивно работи за утвърждение на кандидатурата за домакинство. " Наред със постоянното геополитическо позициониране на страната, това ще има голям принос към стопанската система и към нашата обществена система “, съобщи Румен Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР