България може сама да построи АЕЦ Белене. Това показва нов

...
България може сама да построи АЕЦ Белене. Това показва нов
Коментари Харесай

Държавата може да построи АЕЦ Белене сама, твърди доклад

България може сама да построи АЕЦ " Белене ". Това демонстрира нов разбор на интернационален екип от специалисти, изработен по поръка на " Булатом ".

Според отчета планът е по силите на страната, тъй като годишните разноски за неговата реализация са " единствено " към 2 милиарда евро. Участието на страната досега изцяло се изключваше от ръководещите, които неведнъж обявиха, че Втора атомна е допустима, само че единствено при избрани условия. Това удостовери и отчетът на Българска академия на науките, оповестен в обобщение при започване на годината, написа в. " Сега ".

Анализът на " Булатом " преглежда четири разновидността за Втора атомна - да се строи от страната, от частни вложители, смесено или въобще да не се строи. Оборудването за " Белене " може да се употребява и за нов блок в АЕЦ " Козлодуй ". Ликвидирането на плана и превръщането на оборудването в скрап ще донесе загуба от към 1.5 милиарда $, което значи цялостна загуба за страната на всички направени разноски до момента, регистрират специалистите. Може да се потърси и продажба, само че не и без присъединяване на " Росатом ", пишат още те.

Според отчета на " Булатом " при вид за 100% частна реализация планът ще би трябвало да бъде лицензиран още веднъж. 100% продажба е вероятен, само че комплициран вид, а евентуалните реализатори са известни - Русия и Китай.

Председател на " Булатом " е известният енергиен предприемач Богомил Манчев, дълготраен началник на " Риск инженеринг " (до края на 2016 година, демонстрира информация във фирмения регистър). Именно тази компания от години работи по поръчки в нуклеарната енергетика, включително като подизпълнител на архитект-инженера на " АЕЦ Белене " " Уорли Парсънс ". Документът за потребността от АЕЦ " Белене " ще бъде показан пред депутатите от отрасловата комисия в Народното събрание през днешния ден.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР