България може да вземе участие в нови военни операции зад

...
България може да вземе участие в нови военни операции зад
Коментари Харесай

Тагарев с новина: България може да участва в нови военни операции зад граница

България може да вземе присъединяване в нови военни интервенции зад граница поради интернационалната конюнктура. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев, представен от БНР.

Коментарът идва по повод нарасналото напрежение в Червено море.

Той акцентира, че военното министерство е в непрекъснат контакт, както със съдружниците, по този начин и с други страни, които имат интерес от устойчиво безвредно мореплаване в този район.

" Ние обсъждаме разновидности по какъв начин бихме могли да допринесем към тази интервенция. Няма вид за изпращане на транспортен съд ", уточни Тагарев.

Политическото и военното управление организира обичайна предколедна видеовръзка с представителите ни зад граница. Най-многобройни са военните ни в интервенцията на НАТО в Косово и интервенция " Алтеа " под европейска закрила в Босна и Херцеговина. В сряда държавното управление реши да понижи броя на военните в Босна и Херцеговина.

Преди няколко дни Съединени американски щати и други страни оповестиха основаването на нови сили за отбрана на корабите, преминаващи през Червено море, атакувани в следените от хусите региони на Йемен. Това беше обявено от министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин. Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Холандия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания ще се причислят към Съединени американски щати в новата задача, разгласи Остин.

Някои от страните ще организират взаимни патрули, до момента в който други ще дават разследваща поддръжка в южната част на Червено море и Аденския залив. Мисията ще бъде координирана от към този момент съществуващата Комбинирана оперативна група 153, която беше основана през април 2022 година за възстановяване на морската сигурност в Червено море, Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Три военни кораба на Съединени американски щати - USS Carney, USS Stethem и USS Mason, всички разрушители на Военноморски сили - се движат ежедневно през протока Баб ел-Мандеб, с цел да оказват помощ против офанзиви от хусите.

В същото време хусите, които управляват огромна част от Йемен, споделят, че офанзивите против кораби са отговор на военната акция на Израел в ръководената от Хамас линия Газа и предупредиха, че те ще продължат, до момента в който Израел спре офанзивата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР