България може да се присъедини към чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия

...
България може да се присъедини към чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия
Коментари Харесай

Едно условие ни дели от ERM II. Изпълним ли го, влизаме в чакалнята през юли

България може да се причисли към „ чакалнята на еврозоната “ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, в случай че извърши и последното изискване - укрепването на капитала на една банка.
Това съобщи пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Той изрази своята вяра това да се случи скоро и съобщи - при сходни условия всички задължения ще бъдат изпълнени и България и Хърватия ще могат да се причислят към механизма.

Въпреки че България бе първата страна, която съобщи интерес към присъединението към ERM II, процесът по присъединението ще бъде дружно с Хърватия.

Правителството към този момент даде поръчката си за влизането в Чакалнята през юли. В края на април страната ни изпрати писмо за оценка до Европейската централна банка, а малко по-рано Българската национална банка подписа суап линия за два милиарда евро с Франкфурт. Това е още един детайл, който носи сигурност на финансовата система, добави Домбровскис:

Нагласите на кабинета са, че това ще докара до повече непоклатимост и няма мотиви за терзания относто валутния ръб.

През април министър председателят Бойко Борисов съобщи поддръжката си за ERM II и пред ръководителя на Европейската комисия Урсула декор дел Лайен.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР