България може да приеме еврото най-рано след 4 години, стига

...
България може да приеме еврото най-рано след 4 години, стига
Коментари Харесай

Агенция Fitch посочи кога България ще приеме еврото

България може да одобри еврото най-рано след 4 години, стига обаче да отговори на критериите на чакалнята, позната като ERM II. Това предвижда интернационалната рейтингова организация Fitch Ratings в собствен отчет за Еврозоната, написа Монитор.

Процесът за влизане във валутния механизъм у нас публично стартира през юли предходната година като крайното решение се чака да бъде оповестено в края на 2019 година Друга страна, която също чака положителни вести, е Хърватия. Тя изиска да се включи в механизма през предишния месец. Според специалистите

съдбоносната година за България е 2023 година,

а за Хърватия – 2024 година Това обаче ще стане допустимо единствено в случай че страните отговорят на всички условия. Северната ни съседка Румъния също е изразила интерес към единната валута, само че към момента няма публично заявление. Вероятността Унгария, Полша и Чехия да се причислят продължава да бъде дребна, защото в тези страни поддръжката на еврото е ниска.

Според отчета, главните преимущества от приемането на еврото са достъп до аварийна валута, с която се предотвратява риска от валутна рецесия и се подкрепя задграничното търсене на вътрешни финансови активи. Страните ще получат и достъп до паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която може да се има доверие. Потребителите пък ще имат по-ниски транзакционни разноски, а това ще докара до по-големи потоци от капитал за останалата част от Еврозоната. Ако пък има някаква неволя, то страната ни може да се възползва от външно финансиране, написа в отчета на рейтинговата организация.

Минусите обаче включват опция от дефлационен напън при положение на огромни запаси, както и задължението да се оказва помощ финансово на други страни в даден миг. Отделно, цените на заемите и на акциите могат да се покачат, в случай че има огромен приток на капитал.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР