България може да екстрадира руския гражданин Алексей Алчин в Русия.

...
България може да екстрадира руския гражданин Алексей Алчин в Русия.
Коментари Харесай

Кърваво клеймо. Ще стане ли България първата страна в ЕС, върнала човек в Русия от началото на войната

България може да екстрадира съветския жител Алексей Алчин в Русия. Той е упрекнат за данъчни закононарушения, само че околните му споделят, че делото е по политически аргументи, а в родината си той е застрашен от репресии и принуждение.

Алексей Алчин е в български арест от началото на август. Чака България да го изпрати срещу волята му в страната, която самичък е напуснал.

В тази страна от години ръководещите пращат политическите си съперници в пандиза, полицията бие и арестува протестиращи, а в арестите и пандизите те са застрашени от принуждение. Тази страна стартира война и в този момент всеки неин жител, който стачкува или назова войната “война ”, е застрашен от санкция и присъда.

Алчин е жител на Русия и преди два месеца съветските управляващи желаеха той да бъде екстрадиран поради остаряло обвиняване за неплатени налози. Това се случи откакто той взе участие в митинги в България против ръководството в родината си и обществено изгори съветския си паспорт в символ на противоречие с войната, която тя води против Украйна.

Съд във Варна Алчин да бъде върнат в Русия. Защитата му апелира и в този момент се чака решението на съда на втора инстанция. Ако Алчин бъде екстрадиран, това ще е първият обществено прочут случай на съветски жител, върнат от страна в Европейския съюз в Русия от началото на войната в Украйна.

Според фамилията и съидейниците на Алчин в Русия има действителен късмет той да стане и обект на репресии и принуждение поради политическите позиции, които пази.

“Като се огледа какво се случва вътре в Русия, няма никакви учредения да се има вяра на уверенията [на съветските власти], че правата на Алексей ще бъдат спазени ”, споделя брачната половинка му Олга Гюрова .

Други руснаци в България, които се опълчват на режима на Владимир Путин, виждат в настояването за екстрадицията на Алчин опит за заплашване. Според тях в случай че България съобщи Алчин на Русия, “това ще бъде доста съществено кърваво клеймо ” за самата страна.
“Тази идея го разтрепери ”
Алексей Алчин е в полезрението на съветската прокуратура от 25 януари 2018 година Тогава е формирано следствие за укриване на налози в огромни размери. На 9 април същата година Алчин е разгласен за търсене в родината си, а от 5 февруари 2020 година той към този момент се търси интернационално. Малко повече от година по-късно съветската прокуратура му повдига задочно обвиняване. През май 2022 година съветският съд постановява в негово неявяване, че той би трябвало да бъде арестуван за непрекъснато в следствения арест, когато бъде открит от управляващите.

Според обвиняването компанията на Алчин за изкупуване на скрап с скъпи метали “Естериал ” не е платила налози в размер на над 282,5 млн. рубли (около 4,7 млн. евро) в интервала сред 1 октомври и 31 декември 2015 година Защитата на Алчин отхвърля той да е отговорен за закононарушението, в което съветските управляващи го упрекват.

През цялото време до момента в който съветската прокуратура го проверява, търси и упреква Алчин е в България. По думите на жена му той схваща за дейностите на съветските управляващи против него едвам през лятото на тази година. В края на юни той е известен от Министерство на вътрешните работи, че в България са пристигнали съветски документи, свързани с интернационалното му търсене и той би трябвало да се яви за изявление. Руснакът се отзовава и е арестуван за 12 дни, а по-късно е освободен под домакински арест.

По това време Алексей Алчин към този момент е протестирал против войната , която Русия води против Украйна, и оказва помощ на украински бежанци в България, споделя жена му Олга Гюрова. Популярност закупи акцията на Алчин, при която той обществено изгори съветския си паспорт на митинг против войната пред съветското консулство във Варна.

“Тази идея доста го разтрепери. Той не откри различен метод да реагира на това. Това беше неговият избор – да взе участие в тези протестни акции ”, споделя тя пред Свободна Европа в телефонен диалог. Откакто Алчин е в ареста, тя приказва с юристите, с публицистите и споделя, че няма почивен ден. Единствената ѝ цел е брачният партньор ѝ да се прибере у дома.
“Защо тъкмо в този момент? ”
Сега Алчин и околните му споделят, че настояването за екстрадицията му е политически стимулирано.

“Руската федерация ме преследва по политически аргументи, тъй като след започване на войната в Украйна показах противоречие с нея, като обществено изгорих съветския си паспорт, участвах обществено в голям брой антивоенни прояви, заявих негативното си отношение към войната в обществените мрежи и медии ”, споделя съгласно протокола Алчин пред българската прокуратура на 1 август.

Тогава той е задържан за повторно и от този момент не е излизал от ареста, споделя брачната половинка му Олга Гюрова. Затова тя приказва вместо него пред медиите и доразвива тезата му.

Един от признаците, че настояването за изгонването на брачна половинка ѝ е политически стимулирано, съгласно нея е моментът, в който идва то - няколко месеца откакто той стартира да взе участие в митинги и да показва обществено позицията си против войната в Украйна.
Защо е открит тъкмо в този момент, откакто си е разрешил да се изкаже обществено против войната?Олга Гюрова
“Ако съветската страна е желала да взаимодейства по този въпрос с него от 2018 година, за какво освен това състояние е открит тъкмо в този момент, откакто си е разрешил да се изкаже обществено против войната? ”, споделя Гюрова.

“Той е живял тук напълно публично, имал е непрекъснат адрес. Това са някакви съществени институции, щели са [да го намерят]. ”

Друго съображение на Алчин и околните ми да считат, че обвиняванията против него не са инцидентни, е неговата предприемаческа активност в Русия. Той се отхвърля от бизнеса си през 2016 година поради зачестилите инспекции против него, които го карат да се съмнява, че може да стане обект на гонене.

“По принцип да си бизнесмен в Русия е много комплицирана работа. Алексей не е първият предприемач, упрекнат в Русия ”, прибавя Гюрова.
Всички към този момент знаят
Отговорът на въпроса дали обвиняването против Алчин и настояването за екстрадицията му са политически стимулирани е значим, тъй като рискът той да бъде преследван поради политическите си убеждения е съображение България да откаже да го екстрадира. Българският закон планува и друга хипотези, при която съдът да откаже да екстрадира човек - в случай че неговото състояние ще бъде усложнено в следствие от политически аргументи.

“Този човек, откакто обществено си е изгорил паспорта в центъра на Варна, той е взел участие и в митинг против войната в Русия. За каквото и да го съдят в Русия неговото състояние ще бъде усложнено ”, сподели пред бТВ Красимир Кънев , правозащитник и ръководител на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Съдът обаче не приема тезата на Алчин, че е преследван поради политическите си убеждения и може да стане жертва на репресии, в случай че бъде върнат в родината си. Магистратите цитират увещание на заместник-генералния прокурор на Русия Пьотр Городов , който отхвърля това да е правилно.

“Руските управляващи твърдят, че на Алексей Алчин ще бъдат предоставени всички благоприятни условия за отбрана, в това чисто помощ от юристи, както и че той няма да бъде подлаган на мъчения, жестоки, безчовечни и унижаващи достолепието типове отнасяне или санкции ”, приема Варненският областен съд, заяви неговата пресслужба.
 Протест във Варна против изгонването в Русия на Алексей Алчин
Олга Гюрова обаче не има вяра на тези уверения на съветската прокуратура.

“Светът към този момент доста добре е осведомен по какъв начин работи съветската наказателна система ”, споделя тя.

“Какви гаранции ще дадат хората, които директно реализират тези санкции? Няма по какъв начин да допускам на тези гаранции. ”

Според правозащитния юрист Михаил Екимджиев даже единствено случаите на принуждение в съветските затвори, които са обществено известни и които са потвърдени от Европейския съд по правата на индивида, са задоволително съображение българският съд да не повярва на уверенията на съветските управляващи и да откаже да екстрадира Алчин.
Какво се случва в съветските затвори
Един от случаите, който Екимджиев цитира, е делто в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург.

Делото е заведено във връзка със случая на 13 души от чеченски генезис , задържани в Грузия през август 2002 година Русия желае изгонването им поради обвинявания в редица закононарушения, за едно от които се планува смъртно наказване. Руската прокуратура заявява, че няма да бъде прилагано смъртно наказване по отношение на чеченците и че те няма да бъдат подложени на нечовешко и унизително отношение. Петима от тях са екстрадирани след решение на грузински съд.

Всички те свидетелстват, че са били подложени на принуждение в ареста. В резултат на побои те са със счупени ребра, пострадвания по главите, ръцете и краката . За един от тях другите споделят, че гръбнакът му евентуално е бил строшен, тъй като не е можел да върви след един случай на побой. Самият потърпевш умира преди делото. Близките му споделят, че това е резултат от насилието в ареста, само че Европейският съд по правата на индивида не намира задоволително доказателства.

“И при този случай съветската прокуратура е дала гаранция - първо, че няма да бъдат подложени на нечовешко и унизително отнасяне и по-късно, че представители на Европейски съд по правата на човека ще бъдат позволени да управляват дали е по този начин. Представители на Европейски съд по правата на човека не са позволени, а тези хора са измъчвани в пандиза ”, споделя Екимджиев.

През 2019 година и по друго знаково дело - “Магнитски и други против Русия ”. То беше за гибелта на данъчния съветник Сергей Магнитски в съветски затвор през 2009 година Той е задържан и упрекнат откакто оповестява на управляващите за евентуално данъчно закононарушение. Прекарва в пандиза към година и най-после се разболява от зараза. В продължение на седмици не получава съответна здравна помощ, а надзирателите в пандиза го бият с гумени палки. Магнитски умира през ноември 2009 година

Други каузи, които правозащитниците показват като доказателство за политически репресии в Русия са тези против предприемача, който беше наказан за данъчни закононарушения и прекара десетилетие в пандиза, и против опозиционера, който беше наказан на затвор поради нарушение на изискванията на остаряла присъда за финансови закононарушения по време на лекуването си след отравяне, за което той упреква съветските управляващи.

“Очевидният факт, че има риск в случай че господин Алчин бъде екстрадиран, той да бъде подложен на такова отношение в съветски арести и затвори, би трябвало да докара до безапелационен отвод на българския съд за изгонване ”, счита Михаил Екимджиев.
Опит за заплашване
Съмишлениците на Алексей Алчин считат, че настояването на съветските управляващи за екстрадицията му цели да сплаши опозиционно настроените руснаци в чужбина.

“Режимът на Путин се пробва да употребява всички принадлежности за въздействие върху съветската съпротива, която се намира в чужбина. На режима не му пука за избрани хора ”, споделя Петър Танев от придвижване “За свободна Русия ”, което сплотява руснаци в България, които се опълчват на политиката на Владимир Путин.
Режимът на Путин желае да уплаши самите руснаци, които са против този режим.Петър Танев
“Важно е той да уплаши самите руснаци, които са против този режим. Те да схванат, че даже да не са в Русия, има възможност да бъдат екстрадирани, режимът да ги вземе даже от чужбина. ”

Танев е на половина руснак. Той също има повдигнато обвиняване поради своя протестна акция против войната в Украйна в Москва. Той счита, че в случай че Алчин бъде екстрадиран, това основава риск за всички други съветски жители в България, които режимът в Кремъл може да реши да изиска от българските управляващи.

“Това е невероятна опасност за нашите деятели, които са избягали от тази страна, не желаят да имат нищо общо с режима там ”, споделя той пред Свободна Европа в телефонно изявление.
 Протест в София в поддръжка на Алексей Алчин За първи път в Европа
Според, събрана от придвижването, от началото на войната против Украйна няма данни нито една страна от Европейския съюз да е екстрадирала съветски жител в Русия. Свободна Европа също не откри информация за различен случай от началото на войната, при който страна от Европейски Съюз е екстрадирала човек в Русия. За съпоставяне за същия интервал на предходната година, случаите са 20.

Ако България реши да екстрадира Алчин, тя ще е първата страна от Европейски Съюз, за която е обществено известно, че екстрадира човек в Русия от началото на военната инвазия в Украйна.

Когато препраща настояването за екстрадицията на Алчин на прокуратурата, българското Министерство на правораздаването категорично напомня, че страните от Европейски Съюз са се съгласили при започване на март, че поради нашествието на Русия в Украйна могат да пренебрегват претенции за екстрадиции, отправени от Москва. В писмото се показва, че “действията на Русия съставляват толкоз съществено нарушаване на интернационалното право и интернационалните съглашения, че оправдават избора на доста страни членки да не преглеждат претенции от Русия и Беларус за съдействие по наказателноправни въпроси ”.

След като казусът на Алчин стана обществено прочут, българският евродепутат Радан Кънев прикани Европейската комисия да издаде рекомендация към страните от Европейски Съюз за прекъсване на всички процедури за изгонване на съветски жители от Европейски Съюз към Русия.

Алексей Алчин, околните и съидейниците му към момента се надяват на отбрана от българските институции.

“Единственото, на което разчитахме и продължаваме да разчитаме, е, че ние сме в Европа ”, споделя брачната половинка му Олга Гюрова. “България като европейска страна, вземайки решения, би трябвало да се основава на европейската система от полезности. ”

На 24 август, сряда по случая на Алчин ще заседава Апелативния съд във Варна. Неговото решение е дефинитивно.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР