България категорично и безпрекословно заема последното място в Европейския съюз

...
България категорично и безпрекословно заема последното място в Европейския съюз
Коментари Харесай

Хиляди българи взеха новата минимална заплата за януари и я изхарчиха

България изрично и категорично заема последното място в Европейския съюз по стойност на минималната работна заплата макар растежа от началото на годината.

Преизчислено в европейската валута минималното месечно заплащане у нас възлиза на 477 евро. В дъното на класацията, само че със сериозна преднина пред България, се подрежда Румъния със заплата от 663 евро. А 696 евро е минималното възнаграждение в Унгария, предава btvnovinite.bg.

На другия полюс са богатите в Евросъюза, където приходите са радикално разнообразни. 2571 евро е минималната заплата в Люксембург. Близо до нея се подреждат страни като Ирландия и Нидерландия, където минималните заплати също надвишават 2000 евро.



Като помощник-възпитател в детска градина Ваня Георгиева получава минималната заплата и споделя, че тя не стига съвсем за нищо даже и след нарастването тази година:

„ Минималната е една като сума, обаче след удръжките, които се приспадат, то не остава съвсем нищо. Като влезеш в магазина едно 50 лв. оставяш и по този начин тя се стопява “, счита дамата.

„ Хората на минимална заплата да не заплащат налози, защото да облагаш еднообразно и богатия и бедния не е принцип на пълноправие, това е принцип на безмълвна дискриминация “, споделя основният икономист на КНСБ Любослав Костов.

Според профсъюзите растежът на минималната заплата би трябвало да продължи, с цел да изплуваме от последното място в класацията по приходи в Еврозъюза. Това съгласно тях е допустимо.

„ Когато преведем размера на минималната заплата към размера на заплатата за прехрана “, счита Костов.

Последните данни на КНСБ сочат, че нужният месечен приход за един работещ, който живее самичък, е 1438 лв.. Прогнозите са, че и идната година минималната заплата ще е под тази сума.

„ Ако би трябвало да предвиждаме минималната заплата 2025 година ще се разположи някъде в порядъка 970 - 1050 лв. “, споделя Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна стопанска система.

Минималната заплата у нас е половината от междинната. Но упованията са междинното заплащане да пораства по-бавно поради забавянето на инфлацията.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР