България кани индустриални консуматори на енергия от Балканите да се

...
България кани индустриални консуматори на енергия от Балканите да се
Коментари Харесай

Петкова: Инвеститор за Белене ще бъде избран след 9 етапа

България кани индустриални потребители на сила от Балканите да се включат в плана " Белене ". Това сподели на брифинг след съвещанието на Министерски съвет енергийният министър Теменужка Петкова, съобщи БГНЕС.

Припомняме, че процедурата трябваше да е подготвена до края на октомври, само че чак през днешния ден Министерският съвет разиска нещата. Съгласно казаното от Петкова, стратегически вложител ще бъде определен в границите на 12 месеца след процедура от 9 стадия. Петкова отхвърли, че моделът е бил обсъждан първо с съветската страна (бел. ред. - към този момент като най-силен претендент се обрисува " Росатом " ), само че към този момент имало разрешение от държавното управление детайлности да бъдат показани пред Народното събрание. Това щяло да стане незабавно, щом енергийният министър бъде " извикана " от Народното събрание.

Енергийният министър посочи, че чак в деветия стадий се планува да бъде подписано акционерно съглашение. Ако всичко върви обикновено, би трябвало след 1 година да има структурирана компания, която да търси планово финансиране за реализацията на АЕЦ " Белене ", стана ясно от думите на Петкова. И акцентира - няма по какъв начин да бъде избегнат един или различен стадий от процедурата, с цел да станат нещата " по-бързичко ".

Относно договорката за ЧЕЗ, енергийният министър не пожела да разяснява какво се случва.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР