България изтегли над 4 млрд. лв. външен заемБългария отново излезе

...
България изтегли над 4 млрд. лв. външен заемБългария отново излезе
Коментари Харесай

Вечерни новини: България изтегли над 4 млрд. лв. външен заем; Най-големият търг за нови влакове е спрян

България изтегли над 4 милиарда лева външен заем
България още веднъж излезе на външните облигационни пазари, пласирайки излъчвания за 2 милиарда евро, или 4 милиарда лева Информацията бе обявена от финансовия министър Асен Василев по време на форума Digital Trends. Новият държавен дълг е разпределен в излъчвания – 7- и 12-годишни облигации.
Министерството на превоза спря най-големия търг за нови влакове
Трета процедура, обвързвана с доставката на нови влакове, финансирани по линия на Плана за възобновяване и резистентност, е спряна. След като предходната седмица стана ясно, че испанската компания Patentes Talgo SL е подала тъжба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) против търга за доставката на 20 електрически „ push pull ” влака, то в този момент процедурата е спряна от Министерството на превоза, което е възложител.
Ахмед Доган още веднъж застава отпред на Движение за права и свободи
Ахмед Доган още веднъж застава отпред на Движение за права и свободи – до конференцията на партията през февруари 2024 година Дотук се стигна, откакто по-рано през днешния ден Мустафа Карадайъ подаде оставка като ръководител на партията. Решението е взето на съвещание на Централното оперативно бюро, извършено през днешния ден. От Движение за права и свободи не оповестяват аргументите за решението на Карадайъ да се отдръпна от поста. По неофициална информация той е бил извикан от Ахмед Доган изключително в централата на Движение за права и свободи преди оставката.
„ Ако вложителите идват в България поради евтина работна ръка, по-добре да си вървят “
Основната философия, това, което изяснявам и на непознатите делегации, които идват в България, е, че в случай че са пристигнали в България поради евтината работна ръка, е по-добре да си вървят у дома. Няма по какъв начин да създадем богата стопанска система и богата страна с на ниска цена труд. Това съобщи финансовият министър Асен Василев по време на форума Powers Summit в София.
След като няма да е публичен снабдител, НЕК се концентрира върху ВЕЦ-овете
След прекратяването на функционалностите на НЕК като публичен снабдител на пазара на електрическа енергия от лятото на 2024 година компанията ще се концентрира върху развиването на активите си и производството на сила от Водноелектрическа централа. Това съобщи изпълнителният шеф на сдружението Мартин Георгиев по време на конференцията Power Summit.
Държавата стартира процедурата за нов контракт за пътнически жп транспорт
Министерство на превоза прави крачка към подготовката за възлагане на нов контракт за пътнически жп транспорти. За задачата в Регистъра за публични поръчки е качено съобщение за предварителна информация за осъществяване на процедура за избор на транспортьор за осъществяване на публични транспортни услуги с железопътен превоз.
„ Повече болнолечение, в сравнение с опазване на здравето “: Здравната система в България има огромен проблем
Превенция и профилактика. Това бяха основните думи на здравните специалисти по време на форума Powers Summit. Всички са бяха безапелационни, че България има потребност от доста повече средства за профилактика и предварителна защита, които в бъдеще да понижат тези за болнично и друго лекуване, както и от промяна, която да направи българското опазване на здравето по-ефективно.
Българският козметичен бранд, който се обръща към природата
Не е изненадващо, че натуралните козметични артикули имат разнообразни свойства и характерности. И макар че датират от дълго време, в последно време био продуктите стават все по-популярни, тъй като се оказва, че природата предлага всичко належащо, с цел да поддържаме кожата и косата си здрава и сияйна.
Италия иззема 780 млн. евро от Airbnb поради неплатени налози
Италиански арбитър е разпоредил да бъдат конфискувани 779.5 млн. евро от европейската централа на платформата за краткосрочни наеми Airbnb в Ирландия. Причината е хипотетично укриване на налози, заяви прокуратурата в Милано, представена от Reuters.
Тайна електроцентрала от Студената война отвори за гости в Тайван
В безшумно и малко село на тайвански остров, единствено на 13 км от крайбрежията на континентален Китай, скутери профучават около неугледна постройка, подценявана от десетилетия. Според жителите на Бейган – част от отдалечения архипелаг Мацу – постройката е входът към изведената от употреба през Студената война топлоелектрическа централа, вкопана надълбоко в планината. Но защото обектът е разгласен за зона с стеснен достъп от военните, малко на брой са виждали вътрешността на секретното оборудване, написа CNN.
Германската промишленост се сви повече от предстоящото
Промишленото произвеждане в Германия се намали за четвърти месец през септември, наблягайки предизвикването, пред което е изправена най-голямата стопанска система в Европа, с цел да предотврати рецесията. Производството е намаляло с 1.4% по отношение на август, водено от автомобилния, електрониката и фармацевтичния браншове, заяви статистическата работа във вторник. Това е по-лошо показване от междинната оценка на икономистите в изследване на Bloomberg за спад от 0.1%.
Чуждестранните вложители започнаха да напущат Китай
Китай записва отлив на директни задгранични вложения (ПЧИ) през третото тримесечие на 2023 година, по данни Държавното ръководство за валутен надзор на страната, представени от Bloomberg. За интервала юли – септември 2023 година притокът на ПЧИ е негативен с 11.8 милиарда $ по отношение на година по-рано. Като една от хипотетичните аргументи за това е напрежението сред Пекин и Вашингтон.
Премиерът Николай Денков откри Powers Summit 2023
Министър-председателят акад. Николай Денков откри премиерската сесия на конференцията Powers Summit, която се явява платформа за среща на властта и бизнеса. След него в министерски сесии участваха финансовият министър Асен Василев и сътрудниците му от енергетиката, стопанската система, образованието, опазването на здравето, земеделието.
Един от най-влиятелните ESG специалисти в света ще гостува на ESG&FRIENDS
Третото издание на форума ESG&FRIENDS, проведен от първата профилирана медия за разпространение на ESG в България – ESGnews.bg, ще се организира на 27 февруари в хотел “Хилтън ” в София. Основен преподавател на форума Re-position, Re-think, Re-grow ще бъде Проф. доктор Уейн Висер, един от десетте най-влиятелни специалисти по ESG в света.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР