България изрази надежда за предстоящ пробив в процеса на разширяване

...
България изрази надежда за предстоящ пробив в процеса на разширяване
Коментари Харесай

EU Observer: Подкрепата на Борисов за френското предложение е слънчев лъч

България изрази вяра за иден пробив в процеса на разширение на Европейски Съюз със Западните Балкани, като утвърди френския план за договаряния за присъединение на районен съд Македония.

Слънчевият лъч пристигна, когато българската опозиционна партия ГЕРБ, водена от някогашния министър председател Бойко Борисов, поддържа френските условия в сряда, 22 юни. Решението му значи, че депутатите в София имат евентуално болшинство, с цел да гласоподават за започване на договаряния.

Междупартийната поддръжка пристигна макар обстоятелството, че българският министър-председател Кирил Петков беше свален от поста си с избор на съмнение в същия ден, в който се обсъждаха антикорупционни промени.

Ако РСМ също одобри френския план, договарянията за присъединение ще отбележат първата огромна стъпка на Европейски Съюз към Западните Балкани след години на застой в разширението - и на фона на опасенията за тъмно съветско възобновление в района.

„ Неоправданата и непровокирана военна експанзия на Русия против Украйна оказва доста въздействие върху целия европейски континент “, се споделя във френския план за договарянията за присъединение на РСМ от 17 юни.

В сряда Европейската комисия благодари на Борисов за „ историческото му решение “, като в същото време го прикани да направи „ нужните оферти в Народното събрание още през днешния ден, с цел да може Европа да продължи напред “ /тези оферти към този момент са факт с импортирано в деловодството проекторешение на ПГ на ГЕРБ – бел.ред./

Но в случай че България гласоподава с " да ", тогава министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски също ще би трябвало да прокара съглашението през Народното събрание.

А това значи, че ще бъде прибързано френският президент Еманюел Макрон да чества на срещата си на върха за Западните Балкани в Брюксел, която ще стартира през днешния ден.

България постанова несъгласие на РСМ от 2020 година насам поради разногласието обвързван с българския генезис на културата и езика на Северна Македония.

Ковачевски не разполага с болшинството от две трети, което му е належащо за позитивен избор, до момента в който националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се разгласи срещу проекта на Макрон. В преговорната рамка на Европейски Съюз би трябвало да има " ясна отбрана на македонската еднаквост ", съобщи Ковачевски в сряда.

„ Историческите въпроси не могат да бъдат критерии “ и София не би трябвало да се пробва да ги вкара в „ двустранен протокол, който към момента не е съгласуван с България “, добави той.

Във френската преговорна рамка за договарянията за присъединение, която изтече в балканските медии, се споделя: „ Македония ще одобри посредством приобщаващ развой проект за деяние, отдаден на отбраната на правата на лицата, принадлежащи към малцинствата “.

В нея се приказва и за „ пътна карта “ и „ едностранна декларация за македонския език “, която ще бъде издадена от районен съд Македония.

Очаква се проектът за деяние и пътната карта, които към момента са в развой на завършване сред Скопие и София, да съдържат остри български термини.

Те включват смяна на преамбюла на конституцията на Северна Македония, с цел да се упоменат българите, хърватите и черногорците като национални общности.

„ Изпълнението на тази пътна карта и проект за деяние ще бъде непрекъснато следено и постоянно обсъждано на междуправителствените конференции [МПК] по време на целия развой “, се споделя във френското проектопредложение.

И всичко това значи, че „ първата МПК [за разкриване на договарянията за присъединяване] може да бъде единствено фотосесия, в случай че България към момента може да постанова несъгласие на всяка последваща стъпка в процеса [по исторически въпроси] “, съобщи европейски дипломатически източник.

Трябва да има " мощни гаранции както от страна на България, по този начин и от страна на Европейския съюз, че България няма да слага нови условни претенции " по време на диалозите, сподели Ковачевски.

Ковачевски, както и водачите на Албания и Сърбия, заплашиха да бойкотират срещата на върха за Западните Балкани в четвъртък в символ на митинг против безизходицата.

Преговорите за присъединение на Албания са свързани с тези на РСМ в заплетената процедура на Европейски Съюз.

В сряда обаче настроението се усъвършенства още повече, когато те обявиха, че въпреки всичко ще участват на срещата на върха.

В плана на френското изказване за първата междуправителствена конференция, в случай че тя въобще се състои, се споделя: „ Това е исторически миг за всички нас, който бележи крайъгълен камък в развиването на нашите връзки “.

„ Вашата страна [Северна Македония] е част от европейската история, завещание и просвета и ние чакаме с неспокойствие по-нататъшното усилване на нашите към този момент добре открити връзки “, се споделя в него.

Междувременно водачите на страните от Западните Балкани и Европейски Съюз също възнамеряват да призоват " за ускорение на процеса на интеграция в Европейски Съюз " в изказване на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.

Те имат за цел да подчертаят „ незабавната нужда от реализиране на осезателен прогрес “ в „ нормализирането на връзките сред Сърбия и Косово “.

Но Европейски Съюз няма да даде нищо на Босна, която дружно с Косово даже нямат статут на " претенденти " за участие в Европейски Съюз - първата стъпка в процеса, към 19 години след неговото начало.

Превод: БГНЕС
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР