България изнася въглища от Мини Марица Изток“ в Сърбия, с

...
България изнася въглища от Мини Марица Изток“ в Сърбия, с
Коментари Харесай

„Феноменът на глупака“: България изнася въглища за Сърбия, а после купува тока, произведен с тях!

България изнася въглища от „ Мини Марица Изток “ в Сърбия, с които нейните въглищни централи създават ток, който след това ние купуваме. Това заяви Пламен Павлов, ръководител на Българската газова асоциация.

А по какъв начин за България излиза по-евтино да купува ток от въглищните централи на Сърбия, които употребяват български въглища, в сравнение с този на българските въглищни централи?

Тези въглища не могат да се осъществят у нас за произвеждане на електрическа енергия от „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “, тъй като към другояче евтината индустриална цена на нашата въглищна електроцентрала се прибавят въглеродни квоти и цената скача фрапантно нагоре. Причината цената в Сърбия към момента да е по-ниска е, че не е член на Европейски Съюз.

България изнася въглища за Сърбия, а след това купува тока, прозведен с тях

През предходната година от „ Мини Марица Изток 2″ са изнесени 1,68 милиона тона лигнитни въглища с камиони и с железопътен превоз до пристанище на Дунав и от там с шлепове са закарани в Сърбия, заяви енергийният специалист Пламен Павлов.

„ ТЕЦ-овете в Сърбия са произвели ток и ние сме го купили, тъй като там няма такива квоти. Това е някакъв феномен на простака “, разяснява Пламен Павлов пред „ Труд “.

Себестойността на електрическата енергия, която създава Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ без квотите, е под 45 евро за мегаватчас. Тя е под цената на електрическата енергия от АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Но с тези квоти, с които се унищожава опцията да се осъществя електрическа сила от Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, виждаме какъв е резултатът – да бъде на загуба, да бъде сложена в обстановка да банкрутира “.

Според Пламен Павлов България от дълго време е въглеродно неутрална стопанска система.

Това, че сме се струпали в огромните градове и там е нечист въздухът, не значи, че България като цяло се намира в същото положение, изясни специалистът.

Според него аргументите са няколко. Първо, българската природа е съхранена през последните десетилетия и вследствие на това нашата гора, нашата зелена система всмуква доста повече въглероден диоксид, в сравнение с можем да генерираме. Второ, нашата неработеща стопанска система, не може да генерира такива количества въглероден диоксид, че природата да не може да ги всмуква. Ние от дълго време сме във въглеродно неутрална стопанска система.

А с квотите, които българската промишленост купува от европейския пазар, ние дотираме европейските стопански системи, тъй като действително с високите цени на квотите не можем да бъдем конкурентноспособни.

Ако имаме наш народен пазар на квоти за нездравословни излъчвания, напълно естествено е на този пазар да излязат квоти, които са вследствие на това, че нашата природа всмуква и би трябвало тя да бъде оценена със съответното количество генерирани квоти. Тогава ще забележим напълно друга картина, ще забележим и до каква степен в действителност грижата за природата е действителна.

„ Защото да сте чули до момента някой от тези пазари на излъчвания да е обезпечил средства за възобновяване на гора или за някакви други мероприятия. Говори се единствено за ограничавания, за наказания, само че не и за тласъци, не и за развиване на зелените системи “, сподели Пламен Павлов.

 

Източник – Труд

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Бизнес

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР