България има възможност да влияе в Европейския съюз и по

...
България има възможност да влияе в Европейския съюз и по
Коментари Харесай

Доц. Атанас Семов: България не трябва да признава каталонския референдум

България има опция да въздейства в Европейския съюз и по значимите въпроси би трябвало доста ясно да си даваме мнението. Страната ни би трябвало да има ясна позиция и по референдума в Каталoния. Това сподели в предаването " Лице в лице " по bTV юристът доцент Атанас Семов.

Референдумът е противозаконен. Той не беше извършен по разпоредбите на страната, в която се организира. Референдуми по такива въпроси може да провежда единствено страната, в която се организират – в тази ситуация Испания, акцентира доцент Семов. Сблъсъците сред полицията и искащите да гласоподават жители той разяснява с думите:

" Къде по света би се провел противозаконен референдум, при който служителите на реда ще носят цветя на членовете на изборните секции? " Този референдум беше несполучлив. Той се организира при 43% изборна интензивност. 65% от гласоподавателите не са подкрепили независимостта на Каталония. Оттук нататък нито една страна в Европейския съюз не би признала резултатите от референдума. На тази позиция би трябвало да застане и България дружно с Румъния, безапелационен е юристът.

Не можем да приемем в 21 век страни да се разпадат случайно и без да се съблюдават разпоредбите. Не би трябвало да се основава чувството, че по сходен метод може да се прекроява картата на Европа. Ако не сме разбрали урока от гражданската война в Югославия, и в Каталония, даже и у нас в бъдеще може да има мощно тревожни процеси, съобщи доцент Семов. По думите му мъдрата позиция на Каталония е да не афишира самостоятелност, а да се тръгне на договаряния с централната власт в Мадрид за да се реализира по-голяма автономност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР