България има ученици, които се представят на най-високо ниво в

...
България има ученици, които се представят на най-високо ниво в
Коментари Харесай

Създателят на PISA: Видяното тук ме прави оптимист за бъдещето на образованието в България

България има възпитаници, които се показват на най-високо равнище в проучванията PISA, само че предизвикването пред просветителната система е да увеличи междинния резултат на децата. Това стана ясно от думите на основателя на световното проучване PISA доктор Андреас Шлайхер. Той е в България по покана на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и по негова самодейност посети две български учебни заведения.
 
Сред проблемите за страната ни доктор Шлайхер уточни разликите сред резултатите на учениците от небогати и богати фамилии, както и сред обособените учебни заведения. При просветителните институции обаче няма причинност сред местоположението и триумфите. Напротив – в доста случаи се оказва, че учебни заведения в по-престижни квартали реализират по-ниски резултати и противоположното. Сред огромните цели пред всяка просветителна система е превъзмогването точно на тези разлики и съгласно него това е огромната цел пред страните – да подсигуряват еднообразно положително обучение във всяка точка на териториите им.
 
Андреас Шлайхер посети 90. СУ " Хосе де Сан Мартин " в " Люлин ". Въпреки че е разположено в един от крайните столични квартали през последните години реализира от ден на ден триумфи и притегля нови и нови възпитаници. Така единствено за 5 години децата в него се удвояват – от 400 на 800.
 
Директорът на учебното заведение Йорданка Неделчева сподели построения СТЕМ кабинет, който се трансформира в обичано място за учениците. В тази връзка министър Цоков описа за напъните за полагане основите на този вид образование в България. Днес всяко десето учебно заведение у нас има СТЕМ кабинет, само че с помощта на плануваните средства по Плана за възобновяване и резистентност до края на идната година подобен кабинет ще има във всяко българско учебно заведение.
 
 Създателят на световното проучване PISA доктор Андреас Шлайхер в учлиище във Филиповци Създателят на световното проучване PISA доктор Андреас Шлайхер в учлиище във Филиповци Източник: Пресцентър на МОН
При визитата си в България Андреас Шлайхер посети и 103-то учебно заведение в столичния квартал " Филиповци ". Там се образоват към 260 деца от квартала – от 1. до 7. клас. Преподават им 30 учители, а в екипа има психолог и посредници. Според доктор Шлайхер това е положително съответствие като бройка сред възпитаници и преподавателски състав. Той беседва с родители и поданици от квартала. Сред положителните образци там, е че през последните години е назначен преподавател от локалната общественост, което усъвършенства и резултатите в работата по обгръщане и задържане на учениците в клас.
 
България е измежду страните, в които учениците най-масово си служат с електронни устройства, най-много смарт телефони. В същото време обаче българските възпитаници прекарват относително малко време в потребление на цифрови устройства за осъществяване на сложени им от учителите задания. Това означи доктор Андреас Шлайхер по време на среща с шефове и учители на учебни заведения от разнообразни региони на страната. По думите му включването на цифровите технологии в образователния развой може даде доста позитивни резултати. От друга страна обаче, в случай че те не се употребяват свястно и разсейват учениците, резултатът е отрицателен.
 
Училището не може да замести фамилията, безапелационен е доктор Шлайхер. По думите му от огромно значение е ангажирането на родителите с образованието на децата им. " Успешните просветителни системи са тези, които са привлекли родителите. Това е най-хубавата инвестиция ", посочи доктор Шлайхер. Той обаче подчертава и на ролята на учителите и се базира на данни от интернационалните проучвания, които демонстрират, че учениците учат по-добре при учители, които обичат.
 
Директори показаха като проблем пропуски в подготовката на младите учители, които навлизат за пръв път в специалността и нямат опит. Поставен беше и въпросът за потребността от психолог във всяко учебно заведение. Андреас Шлайхер уточни, че той самият е колеблив по отношение на това дали е належащо във всички просветителни институции да работят професионални психолози. По думите му от една страна това е добре, само че от друга би лишило и част от функционалностите на учителите.
 
Според него работата на учителя не е единствено да преподава. Той би трябвало да бъде ментор и наставник на учениците. Добре е да познава и техните фамилии, да е осведомен с проблемите им. Според него технологиите не могат да заменят персоналния контакт и да изземат ролята на наставник на преподавателя, която ще става все по-значима. Особено значимо е и опитните учители да оказват поддръжка на младите си сътрудници, означи доктор Шлайхер. По думите му най-хубавата подготовка на преподавателите се прави вътре в самото учебно заведение.
 
По време на среща с представители на неправителствения бранш и бизнес организации, които са ангажирани в просветителни и обществени политики, доктор Шлайхер уточни, че не постоянно финансовите тласъци за учителите водят до по-добри резултати на учениците. Не е мъчно да се промени съзнанието на учениците, задоволително е да срещнат с сполучливи хора и да изискат да съумеят, уточни доктор Шлайхер. С потреблението на ролеви модели може да се реализира доста повече, счита той.
 
Д-р Шлайхер регистрира, че в някои небогати региони с гета учителите поставят доста повече старания, само че това не се регистрира. По думите е доста значимо децата по какъв начин се усещат в учебно заведение – да са спокойни и щастливи. В този смисъл е извънредно значима ролята на шефа за основаването на тази атмосфера.
Андреас Шлайхер е шеф на дирекцията за " Образование и умения ” в Организацията за икономическо сътрудничество и раз и се възприема като един от най-влиятелните персони в света в областта на образованието.
 
Той е на посещаване в България за първи път по покана на министър Галин Цоков. Двамата имаха 3 срещи за последните 9 месеца, а доктор Шлайхер се ангажира да посети още един път страната ни през месец април. Тези начинания са част от подхванатите промени в областта на образованието, които целят да създадат образованието компетентностно насочено, което ще усъвършенства представянето на учениците освен на проучванията PISA, само че и реализацията им в живота.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР