България има шанс да привлече новата Европейска агенция по труда,

...
България има шанс да привлече новата Европейска агенция по труда,
Коментари Харесай

Станишев: България може да привлече Европейската агенция по труда, която е с бюджет от 52 млн. евро годишно

България има късмет да притегли новата Европейска организация по труда, като предложи седалище в София. Така у нас ще има европейска конструкция с бюджет от 52 млн. евро годишно и 150 работни места. Работа на държавното управление е да показа кандидатурата ни уместно, за разлика от предния път с Европейската организация по медикаментите, заяви през днешния ден българският евродепутат Сергей Станишев.

Другата седмица в Страсбург ще се гласоподава регламентът за основаване на Агенцията, кандидатури се подават до 6 май, а финалното гласоподаване в Съвета ще се организира на 13 юни в Люксембург. Кипър, Латвия и Словакия към този момент работят по въпроса. Би било тъпо, да пропуснем и тази опция. Още повече, че България има обичаи в обществената политика и законодателство, а като най-бедната страна членка на Европейски Съюз въпросът за трудовите права стои с особена значимост, разяснява Станишев.

Ето за какво настоятелно приканвам българското държавно управление да подходи съществено и да кандидатства за седалище на тази нова европейска организация – освен посредством издържани документи, само че и със сериозна дипломатическа атака за обезпечаване на поддръжка от останалите страни членки, сподели президентът на ПЕС.

Тази седмица, в неофициални диалози с леви министър председатели аз към този момент сложих въпроса седалището на новия Европейски орган по въпросите на трудовия пазар (European Labour Authority) да бъде в България. Създаването на посочената организация беше един от главните детайли на извоювания от социалистите Европейски дирек на обществените права. Тя ще има за задача да обезпечава обективна подвижност в границите на единния пазар, т.е. да се бори със злоупотребите и да провежда взаимен надзор, да следи за безвредните и здравословни условия на труд и да противодейства на нерегламентирания труд, съобщи Станишев.

Този въпрос е значим за Европейски Съюз. Над 16 милиона европейци живеят и работят в страна членка, друга от тази, на която са жители. Това е двойно повече, в сравнение с преди 10 години. Всеки ден 1,7 милиона европейци пътуват до работни места, намиращи се в друга страна членка. Важно е и за хилядите българи, които всяка година отпътуват за друга страна членка на Европейски Съюз като сезонни служащи, да вземем за пример. Всички сме чували за крещящи случаи на злоупотреби, ниско възнаграждение, унизителни условия на труд и настаняване, изземване на паспорти и така нататък Тази нова организация ще координира напъните на европейско равнище, с цел да се постави завършек на такива практики измежду работодателите, а страните да ползват по-стриктно европейското трудово законодателство, подчерта президентът на ПЕС.

В момента тече процедурата за избор на седалище на тази нова европейска организация. България е измежду петте страни, където към момента няма европейска институция или организация - след предходния несполучлив опит за новото седалище на Европейската организация по медикаментите. Тогава страната ни показа кандидатурата си в едвам четири страници - сходен лекомислен метод внезапно контрастира със 70-те страници кандидатура на Холандия, с подробни разбори и планове. В последна сметка Амстердам завоюва гласуването в Съвета.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР