България има проблем и този проблем е институционален. Имаме президент,

...
България има проблем и този проблем е институционален. Имаме президент,
Коментари Харесай

Брюкселското позорище

България има проблем и този проблем е институционален. Имаме президент, който отхвърля да се преценява държавното устройство на страната, в която е определен. Опитва се не да показва тази страна, а да я ръководи - което надалеч надвишава неговите пълномощия. Опитва се също да не се преценява с решенията на Народното събрание - което е напълно неприемливо за един президент на парламентарна република. Опитва се - освен това напълно неприкрито, посредством своите служебни държавни управления да промени геополитическата ориентировка на своята страна - или най-малкото да саботира нейните отговорности като член на Европейски Съюз и НАТО.

Това са опити, които опозоряват България. Такъв беше Брюкселското позорище, по време на което българският президент съобщи, освен това на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, че България не може да поддържа нуклеарни наказания против Русия.

Нещо повече - Радев заплаши, че България ще наложи несъгласие, в случай че Европейски Съюз предприеме нуклеарни наказания против Русия. И нещо още повече - пред публицисти още преди тази среща той съобщи следното: " Служебното държавно управление извърши задачата, сложена от Народното събрание, да се даде на Украйна въоръжение от запасите на Българската войска. Надявам се, че държавното управление ще прояви разсъдък в бъдеще това да не се позволява ".

 Цитат на деня: Няма да разрушим енергетиката си, с цел да създадем драскотина на съветската енергетика Цитат на деня: Няма да разрушим енергетиката си, с цел да създадем драскотина на съветската енергетика

Това " уповавам се " няма нищо общо с вярата. Това е разпореждане, или по-скоро заповед към назначеното от него служебно държавно управление. Заповед, която ревизира не друго, а решение на българския парламент, гласувано с болшинство от 148 гласа. Според неговото изявление това решение на Народно събрание е неточност, която не трябва да се повтаря. Не че тази " неточност " въобще е осъществена. Ако погледнем листата на оказаната публично от България военна помощ за Украйна, би трябвало да се изчервим от позор. Добре че има и неофициална такава - оказана от държавното управление на Кирил Петков в ранните времена на войната, за която украинците са ни признателни - та да изтрие този позор.

Според член 1 от конституцията България е парламентарна република. Според член 105, ал.1 " Министерският съвет управлява и реализира вътрешната и външната политика на страната в сходство с Конституцията и законите. " Според член 92, ал.1 " Президентът е държавен глава. Той въплъщава единството на нацията и съставлява Република България в интернационалните връзки. " Забележете - съставлява страната, само че не дефинира нейната външна политика - това е в прерогативите на Министерския съвет. Следователно посредством своето решение за несъгласие на нуклеарните наказания на Европейски Съюз и своето искане военната помощ за Украйна да бъде прекъсната, президентът на процедура суспендира избрани текстове от българската конституция - което е задоволително съображение да бъде пожелан импийчмънт, защото става дума за искрено антиконституционно държание.

 " Демократична България " подлага на критика президента за изявленията му от Брюксел

Президентът обаче разчита на това, че тежката институционална рецесия, забъркана с негова помощ, не дава опция да се появи стабилно парламентарно болшинство, което да изиска неговото премахване. Ситуацията, в която той е назначил повече служебни държавни управления, в сравнение с всички президенти преди него, взети дружно, го устройва изцяло, тъй като де факто подменя статута на парламентарната република със статут на квазипрезидентска. И служебните държавни управления - какво да създадат - козируват и извършват, когато приказва Big boss. Ето по какъв начин изричат " Слушам! " сред прочее: по думите на енергийния министър Росен Христов " Ако ние би трябвало да си разрушим промишлеността и енергетиката, с цел да създадем драскотина на съветската стопанска система, несъмнено че няма по какъв начин да го допуснем. "

 Биография на Зеленски. От прислужник до президент на народаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Както преди време същият министър твърдеше, че България безусловно би трябвало да се контракти с " Газпром ", да заплаща в рубли и да възвърне газовите доставки, другояче ще настъпи същински апокалипсис и хората ще измират от мраз. Нека впрочем си спомним казаното от представителя на тогавашното служебно държавно управление Антон Кутев: " " Тази зима ще става дума за човешки животи - и отоплението, и горивата, и цените на всичко останало. Ще има действителни човешки нещастия, ще има хора, които няма да преживеят зимата и не ме интересува, че някакви тичащи по жълтите павета нямало да се къпят. "

Да сте го видели този апокалипсис? Ама не - министърът и в този момент раздухва остарялата си версия за това по какъв начин " Газпром " щял да ни съди за несъблюдение на договорите с него - и по този начин безусловно тика в ръцете на съветския газов колос причини в негова изгода. (Впрочем Илиан Василев има цялостно право - на този човек би трябвало да му се забрани да приказва, тъй като всяка негова дума работи против българския народен интерес.)

Има обаче още едно събитие, което би трябвало да бъде очебийно: причините, с които президентът пази своята теза за плануваното само от него българско несъгласие, меко казано се разминават с истината. Когато той споделя, че " България не може да одобри европейски наказания против Русия в региона на нуклеарната енергетика, тъй като това ще повлияе директно на нашата енергетика ", е редно да се запитаме по какъв начин по-точно биха повлияли плануваните, само че още необявени наказания.

На първо място, с оповестеното несъгласие още веднъж се подценява парламентарно решение, защото с гласовете на 156 депутати - в действителност всичките без Българска социалистическа партия и " Възраждане ", Народното събрание задължи служебното държавно управление да откри нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", което да е друго от съветското. Пита се с какво право българският президент зачертава това решение и упорства за несъгласие, което би наредило България паралелно с Унгария във връзка с глобите против войната.

Но още по-сериозен е въпросът за какво президентът приказва откровени лъжи и плаши хората, че сходна глоба ще ликвидира нуклеарната енергетика в България - откакто точно въз основа на решението на Народно събрание служебният кабинет още през декември предходната година подписа два контракта за доставка на нуклеарно гориво с две западни компании - с американската " Уестингхаус " и френската " Фраматом ". И също така АЕЦ " Козлодуй разполага с задоволително нуклеарни касети, с цел да стигнат досега на новите доставки - тъй че проблем с нуклеарното гориво на практика няма.

Всъщност напъните и обществените изявления на българския президент - освен това направени на най-високото допустимо ниво - са свързани с усилието България да бъде оставена под зависимостта от Русия в областта на нуклеарната енергетика - една сфера, в която зависимостите са същите, както при газовите доставки, при което тези зависимости се употребяват за геополитическо оръжие.

 Българският президент съобщи, освен това на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, че България не може да поддържа нуклеарни наказания против Русия.
Българският президент съобщи, освен това на среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, че България не може да поддържа нуклеарни наказания против Русия.

По същият метод прочее стоят нещата и с военната помощ за Украйна - там също проблеми на практика няма. Приказките, че по този метод ще въвлечем България във войната, че гасим с бензин огъня - или още повече, че пречим проблемите да се решат по кротичък метод - с договаряния, са в действителност впечатляващи със своя цинизъм.

На този цинизъм заслужен отговор даде Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Зеленски. По мотив думите на Румен Радев той сподели следното: " Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да одобри решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се желае този човек да говореше по този метод и по този начин да поставяше акцентите, с цел да може на всички да бъде ясно какво предлага той. Той не предлага мир, не предлага войната да се приключи, той не предлага главното - Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да разрешаваме нашите деца да бъдат убивани ".

 Приближен на Зеленски: Радев предлага на Украйна да застане на колене Приближен на Зеленски: Радев предлага на Украйна да застане на колене

Не единствено няма проблеми в това България да окаже военна помощ на Украйна, както към този момент направиха съвсем всички страни от Европейски Съюз като се изключи Унгария, само че е добре да си спомним и това, че още преди решението на българския парламент за такава помощ, България към този момент беше попаднала в листата на " вражеските страни ", направен от Москва.

И още нещо - сблъскваме се с повече от очевидното отвращение българската войска да бъде реформирана и съвременно въоръжена - а президентът, въпреки и чисто официално, управлява и армията по конституция. Наистина не е ясно за какво сме се вкопчили в старите си въоръжения - да вземем за пример в МиГ-овете, които имат живот още година-две, вместо да ги предоставим на Украйна и да използваме опцията да ги сменяем преференциално с съвременни изтребители.

 " Продължаваме промяната ": Радев рискува още веднъж да сложи България в изолираност

За страдание огромното Брюкселско позорище на президента Румен Радев попадна в сянката на шумотевицата, обвързвана с следващия (но не последен) лист от Двете събития обаче са свързани, и то може би по-пряко, в сравнение с допускаме. Никак не е инцидентно, че този път под наказания попаднаха Румен Овчаров плюс двама от изпълнителните шефове на АЕЦ " Козлодуй ", което е явен знак за корупционните проблеми в българската енергетика, изключително в нуклеарния бранш - и минаващите посредством тази корупция канали за съветско въздействие в България.

 Портите на Европа. История на УкрайнаС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка


Да, българският президент неслучайно се застъпва за оставането на нуклеарната енергетика под шапката на Русия - доста проблеми започнаха точно оттова - посредством " дългия инкасатор ", оказал се на два пъти министър на енергетиката от Българска социалистическа партия, и неговият другар Фронтиера, който беше главният медиатор по покупко-продажбите с нуклеарно гориво и изобщо съвсем всичко в областта на енергетиката. Включително по плановете за градеж на " Турски поток ", който тогава пропадна, само че пък беше издигнат от Бойко Борисов в рекордни периоди и на стойност три милиарда лв. - пари на българските данъкоплатци, без никаква изгода за България.

Едва ли всички си спомнят, че от този първи план за " Турски поток " стартира рухването на КТБ - защото Цветан Василев отхвърли да внесе паричната гаранция за консорциума, който се канеше да строи газопровода, а това бяха все компании, близки до неговия дотогавашен съдружник Делян Пеевски - също попаднал под ударите на " Магнитски " - и то още на първо четене.

И още нещо не е инцидентно: обединението, която в последните дни на следващия безплоден парламент се образува с концепцията да ръководи при идващия подобен, може да бъде избрана като обединението " Магнитски ": ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия. Без всякакво подозрение тези хора имат цялостната поддръжка на Румен Радев - другояче би ли употребявал служебните си държавни управления като бухалка против техните съперници - и би ли наричал шарлатани тези, с които стоеше дружно на площада и викаше " Мутри вън! "? Това са крадльовците на България през 21-вия век - в действителност ли бихме се съгласили да бъдем ръководени от тях?

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР