България има нужда от създаването на национална велосипедна мрежа. Казват,

...
България има нужда от създаването на национална велосипедна мрежа. Казват,
Коментари Харесай

Зам.-министър Георгиева: Приемането на Национален велосипеден план е ключовата крачка за развитието на велосипедизма в България

България има потребност от основаването на национална велосипедна мрежа. Казват, че всяко странствуване стартира с първата крачка и ние имаме вяра, че приемането на Национален велосипеден проект е основната първа крачка. Това сподели заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в приветствието си към участниците в Национална велосипедна конференция по плана „ Дунавски велосипедни проекти “.

Конференцията се провежда от Българска асоциация за различен туризъм, с поддръжката на Министерство на туризма, като част от плана “Дунавски велосипедни проекти ” с финансовата поддръжка на Програма за транснационално съдействие Дунав 2014-2020. Форумът показва първия Национален велосипеден проект на България и събира заинтригувани страни в региона на развиване на велосипедното придвижване и велотуризма от цялата страна.

Министерството на туризма, като асоцииран сътрудник по плана, прави оценка високо постигнатите досега резултати, съдействието сред дунавските страни сътрудници и опцията да се обмени потребен опит, съобщи заместник-министърът. Ирена Георгиева изрече признателност от името на министър Илин Димитров за осъществената работа и положените старания от екипа на Българска асоциация за различен туризъм за създаването на план на Национален велосипеден проект за интервала 2022-2027 година Тя регистрира и приноса на членовете на Междуведомствената работна група, която включва представители на заинтригуваните от развиването на велосипедизма у нас страни.

Проектът „ Дунавски велосипедни проекти “ е значим за България от позиция на съдействието, обмяната на опит и съществуващите „ положителни практики ” на обособените страни от Дунавския район. Всичко това способства за развиване на велосипедните политики на национално равнище и улеснява създаването на Националния велосипеден проект. Чрез плана се покачва информираността на заинтригуваните страни за потребностите на велосипедистите, усилва се техният потенциал за поощряване на колоезденето и велосипедния туризъм и се разпространяват веломаршрутите в целия Дунавски район.

„ Новите потребности на актуалния човек и общество, развиването на велосипедния туризъм в Европа и все по-големият интерес към този тип пътешестване постановат адаптирането на национални, районни и локални политики “, съобщи още в приветствието си заместник-министър Георгиева. По думите й колоезденето и туризмът са печеливша композиция и техните изгоди са безспорни за реализиране на по-общи цели, свързани с резистентен превоз и устойчива подвижност, резистентен туризъм, декарбонизация, битка с климатичните промени и акомодация към тях.

За да реализираме задачите си, разяснява заместник-министър Георгиева, са нужни освен средства, само че и евентуално законови и административни промени: „ Изразявам позицията на Министерство на туризма, че в границите на нашите пълномощия ние ще продължим да участваме интензивно за приемането и реализацията на Националния велосипеден проект и се надяваме дружно да реализираме поставените цели “, приключи заместник-министърът.

Конференцията в границите на днешния ден показва достиженията и упоритостите за развиване на колоезденето в няколко съществени посоки - национална мрежа от велосипедни направления, политика и достижения на общини, направления и трансгранично съдействие, образуване на велосипедни събития и пътувания за чужденци, цивилен начинания и велосипедна стопанска система.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР