България има иноватори, предприемачи и пионери, които без никакво преувеличение

...
България има иноватори, предприемачи и пионери, които без никакво преувеличение
Коментари Харесай

Наградите на Digitalk&A1: От холограмни модели в хирургията до 3D принтиране на коронки

България има иноватори, бизнесмени и пионери, които без никакво пресилване работят за бъдещето на света. Но доста сходни софтуерни планове остават настрана от прожекторите. През тази година платформата Digitalk, част от " Икономедиа ", в партньорство с А1 си сложи за задача да промени средата, като за първи път организира конкурс за новаторски софтуерни решения, внедрени в помощ на бизнеса и обществото. Основната цел на е да покаже сполучливите корпоративни истории в тех сферата в една обща платформа. Конкурсът беше ориентиран към компании от всички браншове на стопанската система, които през 2021 година са изпълнили планове с така наречен технологии на бъдещето. В него участваха близо 30 претендента, оценени от от 14 водачи в областта на нововъведенията - представители на бизнеса, университетските среди, организации с нестопанска цел, start-up общността и други Наградите се дефинират по няколко критерия: Стратегия и визия, Имплементация, успеваемост и резултати, Иновативност и креативност и Въздействие и вероятности за развиване. Победителите в първото издание на Digitalk&A1 Awards са Holoma, Paysera, Дентална клиника " Д-р Парушева " и Националната организация за приходите (НАП).
Категория Въздействие и вероятности за развиване
Holoma - Група за компютърно асистирана радиология и ортопедична хирургия

Технологията дава опция за основаване на холограмни модели, които трансформират персонализираната медицина и костната хирургия. Holoma употребява виртуални цифрови близнаци (3D модели) на същинските кости или вътрешни органи на пациента, които са превърнати в 3D холограми и в действително време пред очите на хирурга ги нарежда върху човешкото тяло. Системата, създадена от българската софтуерна компания " Интерконсулт България медицински решения " (ICB Medical Solutions), употребява комбиниране от смесена действителност и 3D холограми, като придвижва предоперативния проект в оперативната среда. Решението е построено въз основата на очилата на Microsoft за смесена действителност Hololens 2 и посредством създадени от българските софтуерни инженери и лекари логаритми смесва холограмите на органите, получени от компютърен томограф, върху действителната геометрия на целевия орган. Решението към този момент се употребява във Военномедицинска академия (ВМА), Университетска болница " Лозенец ", както и клиника в Швейцария. Сред потребителите на новаторската система могат да бъдат както медицински заведения и лечебни заведения, по този начин и университети, образователни заведения, също и производители на здравно съоръжение и импланти.
Категория Имплементация, Ефективност и Резултати
Paysera
Реклама
Компанията за разплащания " печели премията с новия си платежен способ, който улеснява онлайн търговията и надгражда опциите за приемане на заплащания във виртуалното пространство. Услугата по иницииране на заплащания (УИП) е основана на отвореното банкиране и към този момент е внедрена в системата за онлайн заплащания Paysera Checkout. Чрез новото решение лицензирани снабдители на платежни услуги могат да получат неотложен кратковременен достъп до сметката на купувача посредством онлайн банкирането, с цел да предизвикват заплащането от негово име. По този метод с изключение на досегашните варианти за осъществяване на транзакция - с банкова карта, посредством Paysera сметка, посредством QR код, в брой и посредством SMS, към този момент става допустимо също по този начин иницииране на заплащане от онлайн банкиране и от други финтех артикули като Revolut и N26. Подготовката на плана лишава близо шест месеца, а услугата е дейна към този момент съвсем половин година. Реализацията на новата алтернатива минава през няколко съществени стадия - партньорства с банки и други лицензирани сдружения за електронни плащания; техническа подготовка и интеграция на системата; тест и връзка. След приключването на плана УИП участва като нов способ за заплащане в електронните магазини, които употребяват платежния портал Paysera Checkout. " Пейсера България " работи с над 1000 електронни магазина.
Категория Стратегия и Визия
Дентална клиника " Д-р Парушева "

През 2021 година стартира да предлага услуги в същия ден (same day dentistry) посредством 3D принтиране и напълно цифров работен развой. Именно този план и печели премията в категорията. Бюджетът се състои от няколко детайла и е на обща стойност 73 883 лв.. Проектът, изпълнен от " Дентатехника " и " СП Консулт ", включва цифров орален скенер, CAD/CAM дентален програмен продукт, компютърен хардуер, образование на личен състав и 3D принтер с външна страна. Първоначално има две съществени провокации - пречупването на съзнанието за прекосяването към цифрови процеси и нужните образования. Оказва се, че такива в България съвсем липсват и затова се търсят и посещават курсове в чужбина и цифрови клиники отвън България. В момента клиниката работи по напълно цифров протокол. Което не е обвързвано единствено с изработването на коронки, а по-скоро с обезпечаването на напълно цифрова инфраструктура. Тя стартира с прегледа, минава към нанасяне в електронно пациентско досие, през потреблението на цифров рентген и прекачване данните в дигитален формат, цифрова 3D екстра орална снимка, цифрово 3D интраорално сканиране, цифрова обработка на информацията в CAD/CAM софтуера и стига до последната стъпка - цифровото 3D принтиране. Всичко това дава опция за следене на целия развой и разискване с пациента на всяка стъпка и на упования резултат.
Специална премия
Национална организация за приходите (НАП)
Реклама
дава опция за достъп до електронните услуги на организацията без навестяване на офис на организацията, както и опция за преупълномощаване сред разнообразни бизнес сътрудници, без нужда от присъединяване на чиновници на организацията. Проектът е изпълнен от " Мусала софт " по Оперативна стратегия " Добро ръководство " (ОПДУ), съфинансирана от Европейски Съюз посредством Европейския обществен фонд. Общата му стойност е 2.463 млн. лева, като от тях разноските за надграждането на осведомителните системи на Национална агенция за приходите са малко над 2.354 млн. лева Към момента потребителите на платформата, електронните услуги и автоматизираните услуги, които дават опция за продан на информация от вида " система - система ", са над 150 000. Чрез плана са надградени главните осведомителни системи в Национална агенция за приходите, предоставящи електронни услуги, както и регистъра на отговорностите и регистъра на задължените лица в Национална агенция за приходите, като се сътвори опция за продан на регистрационни и транзакционни данни по електронен път във тип на вътрешноадминистративни електронни услуги. До информацията имат достъп физическите и юридическите лица, които могат в действително време след сполучлива електронна идентификация (с ПИК номер или електронен подпис) да получават информация за подадените документи и отговорностите си към Национална агенция за приходите, както и опция да платят онлайн.
Методологията на оценка на плановете е създадена особено за Digitalk & A1 Awards от PwC. Всяка компания е имала право да кандидатства с един план в границите на календарната 2021 година Всички постъпили поръчки са минали през първичен обзор и селекция, преди да бъде формиран окончателният лист на тези, които са позволени до оценяване. Журито е от експерти в най-различни сфери: Теодор Захов (издател, " Икономедиа " ), Михаил Семерджиев (старши управител ICT услуги, А1), Божидар Нейчев (съдружник, началник покупко-продажби Югоизточна Европа, PwC), Илия Кръстев (председател, AIBEST), Павлин Добрев (технически шеф, Bosch.IО), Светозар Георгиев (съосновател на " Телерик ", " Телерик Академия " и CampusX), Нели Вачева (research manager, " IDC България " ), Кирил Кирилов (IT Build, някогашен дълготраен ИТ управител на Алианц банк), Калин Радев (главен изпълнителен шеф, Software Group), Радомир Миланов (управляващ шеф, " SAP България " ), Момчил Василев (управляващ шеф, Endeavor), Теодор Радев (мениджър продажби за Dell Technologies в България), Горан Ангелов (изпълнителен шеф, IBS), Жени Бонева (заместник-председател, ISACA Sofia Chapter). Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР