България има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси за Украйна. Това

...
България има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси за Украйна. Това
Коментари Харесай

Тагарев: България има готовност да произвежда 155-милиметрови боеприпаси за Украйна

България има подготвеност да създава 155-милиметрови муниции за Украйна. Това съобщи военният министър Тодор Тагарев при визитата си във Варна. По този метод страната ни ще взе участие в самодейността на Европейския съюз. Тагарев сподели още, че бюджетът за защита няма да бъде понижен, с цел да може отрасловото министерство да извърши всички свои планове и действия.

Участието на България в самодейността ще докара до европейски вложения в отбранителната ни промишленост. Решението ще бъде взето на съвещание на Министерския съвет, съобщи Тагарев:

" Доколкото знам, в някои компании към този момент се създават такива муниции. България е един от най-големите производители, дори освен в Европа, само че и в международен мащаб. "

Държавата към момента прецизира и какъв ще бъде вторият пакет военна помощ за Украйна.

" Проучваме опциите за по този начин наречените триъгълни покупко-продажби, Но там има европейски механизми за компенсиране на цената на боеприпасите и на помощта въобще, която се дава на Украйна ", уточни Тодор Тагарев, министър на защитата.

Тагарев, дружно с министъра на финансите Асен Василев и министъра на нововъведенията Милена Стойчева участваха на церемонията по залагането на кила на втория многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморските сили. Строителството на двата бойни плавателни съда се прави в корабостроителен цех във Варна.

" Паралелно със строителството на корабите, ние започнахме и подготовка на екипажите. Вече започнахме профилирани курсове за част от хората, които са избрани да бъдат назначени на корабите ", сподели контраадмирал Кирил Михайлов, пълководец на Военноморските сили.

Първият транспортен съд би трябвало да е подготвен до края на 2025 година, а вторият година по-късно.

екип на БНТ-Варна

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР