България и занапред ще разчита на САЩ за модернизацията на

...
България и занапред ще разчита на САЩ за модернизацията на
Коментари Харесай

Радев връчи орден „Мадарски конник” първа степен на Херо Мустафа


България и отсега нататък ще разчита на Съединени американски щати за модернизацията на армията си, акцентира Радев

Президентът Румен Радев връчи медал „ Мадарски конник ” първа степен на посланика на Съединените щати у нас Херо Мустафа, чиито мандат изтича.  Държавното отличие беше връчено за огромните заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и за разширението на двустранното съдействие в областите от съвместен интерес.

Церемонията се организира в Гербовата зала на „ Дондуков ” 2.

„ Днешната гала е израз на благодарност и на високата оценка за всеотдайната работа и персоналния принос на дипломат Мустафа за развиването на стратегическото партньорство сред Съединени американски щати и България. Тя работи безрезервно за развиване на политическия разговор и разширение на съдействието във всички области от съвместен интерес ”, съобщи президентът Румен Радев.

„ На дипломат Мустафа се падна да управлява задачата на Съединени американски щати в София в интервал, белязан с невиждани районни и световни провокации. Пандемията COVID-19 сложи на тестване одобрения интернационален ред и връзки. Нахлуването и бруталната война на Русия против Украйна доведоха до внезапно утежняване на средата за сигурност и провокираха устоите на построения интернационален правов ред ”, сподели Радев.

 „ Посланик Мустафа бяха постоянно подготвени да укажат подпомагане, да работят с българските институции ”, сподели Радев.

„ Във фокуса на нашата взаимна активност беше укрепването на върховенството на правото, битката с корупцията, с тероризма и проведената престъпност ”, сподели Радев.

Той означи и работата в региона на сигурността и защитата.

„ Ще продължим и отсега нататък да разчитаме на Съединени американски щати за модернизацията на нашите въоръжени сили ”, сподели Радев. Президентът означи и съдействието във връзка с енергетиката.

„ Искам още един път да изразя признателност към дипломат Мустафа и нашите американски съдружници за оказаната поддръжка, когато бяхме изправени пред опасността от спиране на газовите доставки ”, сподели Радев.

Херо Мустафа одобри оценката и означи, че го приема като удостоверение за сполучливото съдействие и знак на съюза сред нашите двете страни.

„ Сигурността на България е и сигурност на Съединени американски щати. България е извънредно скъп член на НАТО и на Европейския съюз, и извънредно значим стратегически сътрудник на Съединени американски щати ”, акцентира дипломат Мустафа. 

Като военни сътрудници сме задълбочили работата сред нашите сили със взаимни учения и образования, работим дружно за усилване на НАТО, означи тя. По думите ѝ устойчиво достижение през последните години е в областта на модернизацията на военните сили и за оперативната съгласуемост на НАТО.

На районно равнище тя уточни, че Съединени американски щати поддържат желанието на България да диверсифицира източниците на сила и да предизвиква енергийната сигурност. По думите ѝ увеличеното многообразие на източници на сила подкрепя и България, и Балканите, и потребителите в цяла Европа.

Тя означи, че страната ни е напреднала също в диверсифицирането на нуклеарното си гориво и при доставките на петрол.

Съединени американски щати са отдадени и в задълбочаването и развиването на нашите стопански връзки, сподели още дипломат Мустафа и добави: „ Силните стопански системи и директните задгранични вложения са тясно свързани със системи, които приоритизират върховенството на правото и самостоятелните медии и старания в областта на битката с корупцията ”.

Тя поздрави българския парламент за приемането на законодателни промени за задълбочаване на битката с корупцията и уточни, че и идващият парламент би трябвало да продължи тази наклонност – с приемането на законодателство за контрол на прокуратурата и битката с корупцията.

„ Градивната дипломация се гради с връзки. Беше голяма привилегия да послужвам тук като дипломат. Благодарна съм и на моето семейство за това странствуване. Винаги ще бъда дипломат за българската просвета по света ”, добави тя.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР