България и Унгария са страните в ЕС, в които е

...
България и Унгария са страните в ЕС, в които е
Коментари Харесай

Не може да бъде! Според Евростат България е шампион по скок на заплатите

България и Унгария са страните в Европейски Съюз, в които е регистрирано най-голямо нарастване на почасовите разноски за заплащане през третото тримесечие на тази година. Това сочат данните на Евростат, представени от NOVA. 

През третото тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година най-голямо нарастване на почасовите разноски за хонорари за цялата стопанска система е регистрирано в Унгария (+16,6%) и България (+16,3%). Други страни от Европейски Съюз, които означават нарастване от над 10% са Литва (+13,9%), Полша (+13,3%), Гърция (+11,6%). 

Увеличението, което България регистрира е с над 5% по-голямо от това на Румъния (+10,9 %), с която дружно влязохме в Европейски Съюз през 2007 г. 

Заплащането за труд у нас се повишава от 14,6% през второто тримесечие и 12,7% от първото тримесечие на 2022 година През третото тримесечие на т.г. почасовите разноски за труд в Европейски Съюз общо нарастват с 3,4% в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година.

Двата съществени съставния елемент на разноските за труд са заплати и хонорари от една страна и разноски, несвързани със заплатите, от друга. 

В Европейски Съюз заплатите и възнагражденията за един отработен час са се нараснали с 2,8%, а неплатежният съставен елемент - с 5,3% през третото тримесечие на 2022 година Почасовите разноски за труд в Европейски Съюз са нарастнали с 3,8% в секторите, разнообразни от бизнес средата, и с 3,3% в бизнес стопанската система: в индустрията - +1,9%, в строителството - +3,1%, в услугите - +3,9%.

Икономическите действия, които означават максимален годишен растеж на почасовите разноски за заплати в Европейски Съюз, са " Добивна индустрия " (+16,8 %), " Култура, развлечения и отдих " (+12,5 %) и " Хотелиерство и ресторантьорство " (+12,5 %).
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР