България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС,

...
България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС,
Коментари Харесай

Изнесла ли е България оръжия за Украйна за 1 млрд. евро? frognews.bg

България и Унгария са единствени страни от НАТО и Европейски Съюз, които публично отхвърлят да изпращат военна помощ на Украйна. В същото време обаче България се оказва един от най-големите неофициални доставчици на украинците, продавайки рекордно количество оръжие от началото на съветската атака на 24 февруари. Сметките на специалистите демонстрират, че до този миг България е пласирала боеприпаси и оръжие за минимум 1 милиард евро в Украйна през медиатори, пишат от Euractiv. 

 

Българският оръжеен бизнес постоянно е печелил добре от размириците в региони, които обичайно се употребяват руски оръжейни системи. Оръжейните предприятия на страната създават амуниции за руските оръжия, както и български разработки на основата на това въоръжение, което в множеството случаи се оказва доста по-добро и коства повече на интернационалните пазари. Сега българската оръжейна индустрия се оказва един от най-големите източници на муниции, създадени от руските стандарти, за украинската войска. Директната продажбата на оръжие на Украйна обаче е проблем за множеството български партии. 

 

В същото време оръжейните предприятия, най-големите, от които са държавни, осъществят големи облаги. 

 

Американски доброволци в задграничния батальон в Украйна се оказват тези, които хвърлят светлина върху това има ли български оръжеен експорт за Украйна. Във видео те хвалят по какъв начин са обезвредени съветски бронирани машини с изключителните български противотанкови гранатомети, до момента в който множеството българските политически водачи настойчиво отхвърлят, че това въобще се случва.

 

В момента българските производители и търговци на оръжия продават продукцията основно в Полша и Румъния, откъдето оръжието се реекспортира за Украйна.

 

“Това, което е ясно, е, че размерите на износа към Полша са доста увеличени. Летището Жешов в Полша, на 70 км от украинската граница, се оказа главният логистичен хъб. Неслучайно Съединени американски щати инсталираха на това летище системи за противовъздушна защита “Пейтриът “. За първите 120 дни на войната в Украйна е имало 60 товарни полета с оръжие от български летища до Жешов. Средният карго потенциал е към 70-80 тона товар на аероплан “, споделя някогашният началник на “Кинтекс “.

 

“Трябва да е ясно, че България като страна, за сметка на държавния бюджет или посредством армията, не дава оръжие на Украйна, до момента в който частни производители и търговци изнасят огромни размери оръжие за страни от Централна Европа. Тези страни до преди войната в Украйна не са били клиенти на българските компании, още по-малко в такива количества. Затова поражда обоснованото съмнение, че български производители и търговци изнасят оръжие за страни от Централна Европа, което се препродава за Украйна “, споделя Михайлов.

Той припомня, че логистично никой сега не може да достави оръжие непосредствено до Украйна, тъй като в небето й не може да има полети, а пристанищата са обсадени от съветския военноморски флот и минирани от украинската брегова защита.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР